Izložba: Praistorijski čovek iz Lepenskog vira | Narodni muzej
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
MetaHuman

Praistorijski čovek iz Lepenskog vira


Digitalna revolucija u Narodnom muzeju u Beogradu je počela!


Činjenično stanje je ovakvo – muzejska scena u Srbiji je bogata i njome se možemo ponositi. Pogotovo kada govorimo o kreativnim idejama koje će sve generacije podstaći na interakciju i akcije vezane za muzejsku umetnost. Ovoga puta, beogradski Narodni muzej je učinio grandioznu stvar – kreirao je izložbu koja parira svetskim.

U pitanju je izložba pod nazivom Praistorijski čovek iz Lepenskog vira koja će se do maja održavati u glavnom holu ove srpske institucije. A o čemu se zapravo radi?

Projekat pod nazivom Prehistoric MetaHuman, odnosno, virtuelno oživljavanje praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira je spektakl koji ne smete propustiti. Na ovaj način, svi posetioci će biti uključeni u jednu autentičnu revoluciju jer se prvi put u istoriji čovečanstva prikazuje digitalno lice praistorijskog čoveka. Ono je verodostojno animirano i oživljeno uz pomoć moderne tehnologije koja je kreirana na srpskom tlu.

 

„Korišćena je nova tehnologija pod nazivom „Digitalni drevni ljudi“ koja kombinuje niz različitih metoda za izradu naučno zasnovane osteobiografije drevnih ljudi. Metode obuhvataju najsavremenije protokole za proučavanje kostiju, a te podatke koristili smo da podržimo fizičku rekonstrukciju lica na osnovu kostiju lobanje. Usledio je transport rekonstruisanog lica do digitalnog biokinetičkog modela koji simulira njegovu gestikulaciju lica.“ – naučnica prof dr. Sofija Stefanović

 

Jedna od informacija koja se može saznati jeste da je naš predak imao između 50 i 55 godina kada je preminuo, bio je oko 178 cm visok, težak oko 70 kg, a najviše se hranio ribom. Na ovaj način putem kojeg su detaljno analizirani drevni ljudski skeletni ostaci, kreiran je digitalno biokintetički model lica. Najveću pažnju zaokuplja i simulacija u kojoj su glavni učesnici posetilac i čovek iz Lepenskog vira gde naš predak „oponaša“ ono što mu prikažete posredstvom ekrana mobilnog telefona. 

Izložba ‘Praistorijski čovek iz Lepenskog vira’ je jedinstvena prilika da se uverite u moć ljudskog uma koji je oživeo istoriju na zanimljiv način. Narodni muzej je otvoren svakog dana osim ponedeljka, a pored ovog dešavanja na raspolaganju su vam i sve ostale, podjednako fantastične postavke raspoređene na tri sprata. 

 

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap