Pomorandžina kora | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Maja Pelević

Pomorandžina kora

Režija: Goran Marković


Nova pozorišna sezona je uvek dobar razlog da svoje vreme posvetite kvalitetnim predstavama.


Neke umetničke institucije svesno su posvećene svom zanimanju, pa se manje okreću redovnim, letnjim pauzama. Jedna od njih jeste i Atelje 212 koji je sve posetioce obradovao repertoarom za prvi mesec ovogodišnje 2019/2020 sezone. I veoma smo joj se obradovali.

Verujemo da ste većinu klasika sa dasaka ovog teatra ili odgledali ili to tek imate u planu, a neke predstave su vredne ponovnog vraćanja. Među njima je i Pomorandžina kora, autorke Maje Prelević i reditelja Gorana Markovića. Na pitanje zašto je toliko specifična, odgovor je – u potpunosti odražava jezik i pojave sadašnjice. Ukoliko do sada niste, verovatno ćete u određenoj meri biti upoznati sa modelima ponašanja i trendovima koji su postali jednom rečju – pomodarstvo.

Baš zbog činjenice da u ovom komadu igraju samo četvoro protagonista, delo ima još veći značaj. U ulozi Pomorandže našla se Jelena Ilić, dok Problematičnu glumi vrcava Katarina Žutić. Naličje Zrele pripada (u smenama) Jeleni Jovičić i Aleksandri Janković, dok je fenomenalni Srđan Timarov jedini muški lik koji odražava Njega – individuu okovanu ženskim primadonama. Baš zbog aktuelnosti teme koju promoviše, ‘Pomorandžina kora’ je u Svetogorskoj ulici odigrana više od 300 puta. Ono sa čime će se gledaoci ove predstave (a tek će se budući posetioci) složiti jeste umeren, ali ipak efektan eksplicitan govor koji u potpunosti odražava položaj žene u jednom društvu. Dakle – tematika je okrenuta ka stanju lepšeg pola koji se neumorno trudi (ali zahvaljujući najviše pritiscima spoljnih faktora) da bude ono što nije.

Ženski identitet, toliko osporavan i preispitivan u ovoj predstavi biva opisan na čudan način. Svaka od ovih junakinja teži nešto da postigne – bilo zbog sopstvenih dostignuća ili tuđih očekivanja. Moralna izopačenost, uvijena slojevima licemerja i ovog puta dobija novo ruho.

Kroz skoro dva sata trajanja komada, često ćete čuti retorička pitanja i odgovore, duhovite opaske, smicalice i verbalna iznenađenja. Svako je na neki način prevazišao sebe, s ciljem da publika zaista shvati značaj i poruku ovog ostvarenja.

Da li ste već nabavili svoju kartu za predstavu Pomorandžina kora?

 
Pomorandžina Kora (atelje212.rs)
Pomorandžina Kora (atelje212.rs)
Pomorandžina Kora (atelje212.rs)

Na Repertoaru

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

17

maj

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap