Poetski koncert Petra Božovića | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Vetar, lišće i ja

Poetski koncert Petra Božovića

Petar Božović, Dejan Vozlić, Radmila Knežević


Veliki u svojoj veličini, performansu i umetničkom životu. Dobro došli na njegov poetski koncert.


Jedan je Petar Božović. I to je činjenično stanje. Poetski koncert su nešto po čemu je ovaj umetnik prepoznatljiv, iako smo navikli da ga viđamo u drugačijem, glumačkom izdanju. Sa zadovoljstvom najavljujemo da će prvi put u Domu omladine, biti održan koncert Petra Božovića ‘Vetar, lišće i ja’, sastavljen od dela dva velikana srpske poezije: ‘Vera Pavladoljska’ Matije Bećkovića i ‘Zapisi o crnom Vladimiru’ Stevana Raičkovića.

Delo Matije Bećković ‘Vera Pavladovljska’ je maestralan ljubavni spomenik rano preminuloj ženi:
Milo stvorenje koje si sada sena, mili pepeo samo uspomena, a ta je sena i ta uspomena – moj jedini život i jedina žena.“

‘Zapisi o crnom Vladimiru’, drugo delo koje je na repertoaru ovog poetskog koncerta je tužna priča o bolovanju Vladimira Purića, čoveka iz Sopota na Kosmaju, obolelog od raka. Našavši se u sobi sa Stevanom Raičkovićem, traži od samog pesnika da napiše pesmu o njemu i njegovoj bolesti, ali ‘onako, k’o ono kad je umirao Branko Radičević’.
On hoće pesmu mesto pilula, kapi. Kad ne pomaže ništa, ni bog, niti lek. On hoće pesmu – ko kad pesnik vapi – da mu živome il mrtvom produži vek.

Cilj ovakvog koncertnog performansa jeste želja Petra Božovića da mlađoj generaciji približi poeziju kao najveću tvorevinu ljudske duhovnosti, kao i da starije generacije podseti i katapultira u vreme kada je poezija bila sastavni i neminovni deo kulturnog odrastanja. Podsećamo da će poetski koncert uz tekstove koje bude govorio Petar Božović u prvom delu (Vera Pavladoljska) na gitari pratiti Dejan Vozlić, a u drugom delu (Zapisi o crnom Vladimiru) na violončelu pratiti Radmila Knežević. Srpski filmski i pozorišni glumac, Petar Božović jedinstvena je pojava. Za sebe kaže da je šampion u emocijama, hedonizmu, glumi i lepom životu. Verujemo da će to pokazati i kroz ovaj poetski koncert, koji će, sudeći po velikom interesovanju biti i te kako kvalitetan i autentičan.

 

 
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap