Pigmalion - Narodno pozorište | Predstave | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Džordž Bernard Šo

Pigmalion

Režija: Nenad Gvozdenović

GLEDAJ ONLINE


Komedije su uvek rado viđene na pozorišnoj sceni.


Komedije postoje u različitim formama i oblicima. U komediji se najčešće smehu i podsmehu izvrgavaju kukavičluk, oholost, sebičnost i sve one mane koje nisu poželjne ni za jedno društvo ili pojedinca. Zbog toga, komedije kao takve imaju bitnu ulogu: popravljaju ljudsko društvo u smeru koje je poželjno i prihvatljivo.

Srpska pozorišna scena (bez obzira na teatar ili grad) obiluje zaista kvalitetnim komadima. Jedno od njih jeste i Pigmalion, komedija adaptirana prema delu sjajnog Džordža Bernarda Šoa. Režija ovog čuvenog dela u izvedbi Narodnog pozorišta u Beogradu prepuštena je talentu Jovice Pavića.

Sa druge strane, izbog protagonista je pažljivo biran, pa su tako uloge u predstavi raspoređene na ovaj način: Henrija Higinsa glumi Petar Banićević, gospođu Higins Ksenija Jovanović, njima se pridružuju i Ivana Žigon, Predrag Tasovac, Branislav Jerinić, Ljiljana Kontić, Olga Spiridonović, Sonja Knežević, Boris Pingović, Anđelka Ristić, Zoran Ćosić i Boris Andrušević.

Da li ste znali da je Džordž Bernard Šo bio izuzetno neobičan pisac i to raznim kriterijumima? Jedan od zanimljivih detalja iz njegovog života je i taj što je upravo delo ‘Pigmalion’ napisao u posebno kontruisanoj rotirajućoj kući u njegovom dvorištu u Velikoj Britaniji. Obožavao je da piše na prirodnom svetlu na mestu na kojem mu niko neće smetati, pa je odlučio da dizajnira svoju spisateljsku oazu kojom je ručno iznutra upravljao kako bi ga sunce direktno grejalo.

‘Pigmalion’ je njegovo najpoznatije delo, komedija koja se i danas navodi kao odličan primer ljubavnog dela. Profesor fonetike, gospodin Higins pokušava da Elizu, neodoljivu prodavačicu cveća nauči da pravilno govori, ali na tom putu se zaljubljuju jedno u drugo što dodatno komplikuje okolnosti oko njih.

Predstavu možete pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Narodnog pozorišta u četvrtak 4. juna, u standardno vreme od 21h. Ovo ostvarenje možete ispratiti iz udobnosti vašeg doma uz omiljeni napitak i još bolje društvo. Uživajte!

 

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

17

maj

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap