Opera: Orfej i Euridika | Narodno Pozorište | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Kristof Vilibald Gluk

Orfej i Euridika

Režija: Aleksandar Nikolić


Remek-delo koje je odavno klasifikovano kao klasik.


Kako pisani i usmeni izvori kažu, njeno prvo pojavljivanje se vezuje za Italiju, odnosno, u periodu oko 1600. godine, gde je ujedno povezana sa zapadnom klasičnom muzikom. S tim u vezi, ona je izvorno bila smišljena kao dvorska zabava s ciljem prikazivanja bogatstva i sjaja koje je velelepno uživala aristokratija.

Kada je reč o operi, ne dovodi se u pitanje njen značaj za svetsku umetničku scenu. Operom Orfej i Euridika, Narodno pozorište u Beogradu ulepšava svoj repertoar delom koje je antologijsko po mnogim kriterijumima.

Kako bismo došli do suštine ovog muzičkog spektakla, neophodno je spomenuti da je prva komponovana opera bila Dafna iz 1597. godine s ciljem da oživi grčku tragediju. Stoga, opera ‘Orfej i Euridika’ je zasnovana na antičkom mitu o tragičnoj ljubavi. S obzirom na to da se u njoj dramska radnja izvodi pevanjem, igranjem, sviranjem i glumom, svaka opera je autentična na svoj način, pa i ova.

Orfej je bio mitski pevač i pesnik koji je strasno voleo svoju ženu, nimfu Euridiku. Nakon njene iznenadne smrti, odlučuje da siđe u donji svet i uz pomoć svog talenta vrati u ovozemaljski. Međutim, svako dobro ili loše delo ima svoju cenu.

Opera ‘Orfej i Euridika’ se smatra najuspešnijim delom Kristofa Vilibalda Gluka, prvi put je izvedena 1762. godine u Beču i od tada na svetskoj sceni važi za jednu od najrespektabilnijih i najpopularnijih ikada.

Ulaznice za beogradsko izvođenje se prodaju u nekoliko cenovnih kategorija: 600, 700, 800, 1000, 1600 i 1800 dinara. Možete ih kroz nekoliko klikova kupiti na zvaničnom sajtu Narodnog pozorišta ili direktno na blagajni u Francuskoj 3.

Da li ste znali da je Opera Narodnog pozorišta otpočela svoju samostalnu delatnost davne 1919. godine? Kao važna činjenica, ističe se da je prva predstva novoformiranog operskog ansambla bila premijera Pučinijeve „Madam Baterflaj“, pod dirigentskom palicom Stanislava Biničkog. 

Da li ste spremni da svoj umetnički gušt zadovoljite uživanjem u ovom delu?

 
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap