Film: Operacija Minsmit | Operation Mincemeat (2021) | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Operation Mincemeat

Operacija Minsmit

Režija: Džon Maden


Ovo nije još jedan film sa tematikom Drugog svetskog rata.


Filmska umetnost je poslednjih nekoliko decenija napredovala što se tiče efekata koji ulepšavaju brojne sekvence, dajući im posebnu draž. Pogotovo ako govorimo o uvek interesantnoj tematici – Drugom svetskom ratu. Imajući u vidu popularnost ovakvih blokbastera, sa zadovoljstvom vam preporučujemo film Operacija Minsmit.

Iako neobičnog imena, ova vojna operacija je nekoliko godina i pre njego pokretanja bila pokrivena velom tajni. Samo iskombinujte nekoliko faktora – sjajna ideja, još bolji akteri, povoljni uslovi i dovoljno sreće za pobednički ishod. Na temu Drugog svetskog rata niko nije imun, pa tako ni strane koje su u njoj direktno učestvovale.

Ostvarenje ‘Operacija Minsmit’ je autentično jer govori o priči koja je zasenila svet, a koja je ujedno predstavljala početak kraja četvorogodišnjeg svetskog sukoba. Naime, u centru zbivanja su dva britanska službenika, jedan oficir, a drugi advokat koji odlučuju da podmetnu lažne dokumente na telo mrtvog čoveka i stave ga u neprijateljske vode u nadi da će lažne informacije stići do centrale u Berlinu. Međutim, da bi Operacija prošla uspešno, neophodno je da dobiju odobrenje od britanske vojne i obaveštajne službe, a naročito od Čerčila, čoveka koji pronalazi sve načine kako bi spasao svoje vojnike od najgoreg ishoda. 

Sicilija je te 1943. godine bila uveliko okupirana, a jedan od načina da se ona oslobodi jeste da se neprijatelj ubedi u to da će biti napadnuta druga, lokacijski slična zemlja. I to neobičnim metodama. Film ‘Operacija Minsmit’ tokom dva sata prikazivanja ne ostavlja prostor za dosadu, već pruža zanimljive istorijske sekvence koje su upotpunjene fantastičnom glumom protagonista A-klase, kao i prepoznatljivim britanskim humorom. 

Jedna od interesantnih činjenica je da su se pred kamerama u tandemu našli dva gospodina Darsija, tačnije Kolin Firt (Colin Firth) i Metju Mekfejden (Matthew Macfadyen) koji pokušavaju da promene tok istorije. Što su i uspeli, spasivši više od 10.000 života, kreirajući jednu od najvećih špijunskih prevara u antologiji ratovanja. 

Posetite već sada najbliži bioskop i uživajte u priči koja je poučna u nekoliko segmenata, a koja iznad svega govori o ljudskosti.

 

Prepoučujemo

13

jul

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

27

jun

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap