Izložba: Od bidermajera do Mediale | Istorijski muzej Srbije
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije

Od bidermajera do Mediale

Autor: Tijana Jovanović Češka


Izložba za sve slikarske sladokusce.


Različite grane umetnosti su na svoj način autentične. I tu nema spora. Kada je reč o slikarstvu, ono kao specifičan oblik izražavanja je popularno od samog postanka i postoji kako bi nas podsetilo na lepotu stvaranja. Srpska slikarska scena je izuzetno plodonosna, a kulturne institucije su tu da takvu tradiciju čuvaju od zaborava.

Jedna od njih jeste i Istorijski muzej Srbije koji izložbom Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka autorke Tijane Jovanović Češke, želi da podigne svest o značaju ovog kulturnog segmenta. 

Jedna od važnih činjenica je da je Istorijski muzej od svog osnivanja putem različitih darova, porudžbina i otkupa gradio svoju Likovnu zbirku, koju danas čini oko 4000 umetničkih radova. Sada, sve ove muzejski vredne eksponate po hronološkom redu možete videti u prostorijama ove institucije na Trgu Nikole Pašića 11.

 

„Svaki umetnik živi u, mogli bismo slobodno reći, vlastitoj seni – seni svojih dela i slika koje govore umesto njega.“ – Klod Mone

 

Izložba ‘Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka’ obuhvata više od stotinu originalnih slika, skica i kopija svih monumentalnih slikara sa ovih prostora: Paje Jovanovića, Uroša Predića, Arsenija Petrovića, Živorada Nastasijevića, Miodraga Miće Popovića i ostalih. Takođe, možete uživati u posebno kreiranim celinama i portretima iz različitih kategorija – vladarski, vojni, građanski, ustanički i portreti rađeni u seoskim sredinama.

Radno vreme izložbenog prostora Muzeja jeste od utorka do nedelje od 12 do 20 časova, a simbolična cena ulaznice za odrasle je 200 dinara, za đake, studente i prenzionere 100 din, dok je za grupne posete određena posebna cena. Sve bitne informacije su u svako doba dostupne i na zvaničnom sajtu muzeja. 

Neko je jednom izjavio da je u slikarstvu oduvek najteže biti prepoznatljiv, a opet drugačiji. I to je možda univerzalna istina o njemu. Uvereni smo da ćete ovom izložbom dobiti neka nova saznanja i proširiti kulturne vidike za koje niste znali da postoje.

 
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap