Nora - Lutkina kuća | Predstava | Narodno pozorište
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Henrik Ibzen

Nora – Lutkina kuća

Režija i adaptacija: Tatjana Mandić Rigonat


Pozorišna drama koja ne isključuje srećan kraj.


Činjenično je stanje da se kroz pozorište i u pozorištu uči i sazreva. Jednu predstavu koliko god puta pogledali, svaki put ćete se osećati drugačije. I to je čar teatra. Sa predstavom Nora – Lutkina kuća, ova teorija se dokazuje. Štaviše, nakon jednog veka, komad o životu jedne neobične žene se ponovo prikazaju na daskama Narodnog pozorišta.

Zvezda ove predstave jeste Nada Šargin, koja svo svoje glumačko umeće prenosi na Velikoj sceni. U fokusu je žena koju je okruženje činilo nesrećnom i to okruženje u kojem je imperativ odgajati decu sa zanemarivanjem ostalih segmenata života. U tadašnje vreme, bilo je neshvatljivo da žena može da napusti muža i decu, bez njegove prethodne saglasnosti. Stoga je norveški književnik i dramatičar, Henrik Johan Ibzen jedan od najplodonosnijih autora koji je Norin život, a ujedno i norvešku književnost svrstao na sami vrh evropskog stvaralaštva.

Prva premijera predstave ‘Nora – Lutkina kuća’ održana je davne 1889. godine, a naredna 1921. godine pri čemu je u Narodnom pozorištu ovo treća postavka. Pored Nade Šargin, uloge su poneli i Nenad Stojmenović, Hadži Nenad Maričić, Katarina Marković, Goran Jevtić i Jelena Blagojević.

Jedna od zanimljivosti iz Ibzenovog života jeste ta što je bio okružen izuzetnim ženama. Njegova majka je bila svestrana umetnica, muzika je bila njena svakodnevica, a obožavala je pozorište i čitanje. Družila se sa isto tako sjajnim ženama, a među njima Ibzenova bliska prijateljica je bila i norveška feministkinja Kamila Kolet. 

Cene karata se kreću u nekoliko kategorija: 300, 600, 700, 1000, 1600 i 1800 dinara. Na vama je da u nekoliko klikova izaberete omiljena sedišta putem zvaničnog sajta pozorišta ili da ih kupite direktno na blagajni koja radi svakodnevno u periodu od 11 do 15 časova ili od 17 časova pa sve do početka predstave.

Pozorište oslobađa. Ujedinjuje ljude. Odiše slobodom. Uči nas životu. I to je sve što treba da znate o njemu. Kako biste utvrdili gradivo, pravac na Veliku scenu na kojoj ćete sa uživanjem gledati predstavu ‘Nora – Lutkina kuća’.

 
Nora - Lutkina kuća (narodnopozoriste.rs)
Nora - Lutkina kuća (narodnopozoriste.rs)
Nora - Lutkina kuća (narodnopozoriste.rs)
Nora - Lutkina kuća (narodnopozoriste.rs)
Nora - Lutkina kuća (narodnopozoriste.rs)
Nora - Lutkina kuća (narodnopozoriste.rs)
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap