Predstava: Natan Mudri | JDP | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Gothold Efraim Lesing

Natan Mudri

Režija;: Jovana Tomič


Da li zaista znate ko je bio Natan Mudri?


Jugoslovensko dramsko pozorište je porepoznatljivo po sjajnom repertoaru koji čuva one, mnogima omiljene tradicionalne komade, a istovremeno osvežava ponudu pričama koje su po svim kriterijumima inovativne. Tako je i slučaju sa dramom Gotholda Efraima Lesinga pod nazivom Natan Mudri, a u režiji naše Jovane Tomić.

Ovo uveliko popularno delo je objavljeno daleke 1779. godine, a izvedena je prvi put na sceni berlinskog teatra 1783. godine. Domaću, srpsku premijeru je imalo 2019. godine s ciljem da publika ima priliku da uživa u evropskim klasicima, ali prikazanim na savremen način. 

 

„Nijedan od nas nije birao svoj narod. Zar smo mi naš narod? Šta je to narod? Čiju veru i vernost najmanje podvrnuti sumnji?“, Natan Mudri

 

Ako biste postavili pitanje o čemu se zaista radi u ovom komadu, bilo bi više odgovora: o zajedničkoj netrpeljivosti, ratovima, gladi, migracijama i uopšteno o politici koja je zapravo glavni razlog svih fizičkih, emotivnih i mentalnih sukoba. Istorijski gledano, radnja je smeštena u Jerusalim za vreme Krstaških ratova i obuhvata nekoliko društvenih segmenata.

Sultan Saladin, Natan Mudri i mladi templar su predstavnici muslimanske, jevrejske i hrišćanske religije koji svaki na svoj način ima koristi od drugoga. Natan (Jevrejin) drži finansijsku moć u rukama, od koga zavise Saladin i templar.

Svoje uloge su maestralno izneli Srđan Timarov, Joakim Tasić, Bojan Dimitrijević, Milica Gojković, Dubravka Kovjanić i Miodrag Dragičević. Humor je još jedna stavka koji ovu predstavu čini autentičnom, pa čak i poželjnom u moru apsurda i društveno-političkih neprilika. 

Svoje ulaznice po jedinstvenoj ceni od 700 dinara možete rezervisati preko zvaničnog sajta pozorišta a potom preuzeti i na blagajni istog. Uvereni smo da će tih 90 minuta predstave biti obojeni smehom i interesantnim segmentima vrednim prepričavanja. 

 
Natan Mudri (jdp.rs)
Natan Mudri (jdp.rs)
Natan Mudri (jdp.rs)
Natan Mudri (jdp.rs)
Natan Mudri (jdp.rs)
Natan Mudri (jdp.rs)

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

28

mart

Prepoučujemo

15

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap