Nastasja Filipovna | Narodno pozorište | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Fjodor Dostojevski

Nastasja Filipovna

GLEDAJ ONLINE


Komadi kreirani prema knjigama Dostojevskog su uvek dobitna kombinacija.


Koliko vrede kvalitetne predstave dovoljno govori svedočenje ljubitelja istih tek kada ti komadi prekinu da se izvode iz objektivnih razloga. Takođe, na kvalitetu dobijaju onog trenutka kada glavne role prihvate veliki umetnici. Jedno od takvih ostvarenja jeste kultna predstava Nastasja Filipovna koja se igrala na daskama Narodnog pozorišta punih sedam godina, tačnije od 1986. do 1993. godine. Oni koji se sećaju ili koji su imali sreću da uživaju u istoj imaju samo lepe uspomene.

S obzirom na to da i dalje postoje kolektivni apeli za očuvanje bezbednosti zbog novonastale situacije, mnoge kulturne institucije uključujući i Narodno pozorište su svoj sadržaj preselile na internet. Ovom predstavom će nas katapultirati u neka druga vremena gde su se klasici, a pogotovo analiza pojedinačnih protagonista izuzetno cenili.

U ovoj antologijskoj predstavi glumili su maestralni Danilo Lazović u ulozi Rogozina, Predrag Ejdus u ulozi kneza Miškina za koju je dobio nagradu ‘Zlatni Lovorov vijenac’ i sjajna Jelena Šantić u ulozi Nastasje Filipovne.

Jelena Šantić je bila i ostala simbol jednog vremena u kojem su se cenili sloboda govora, visprenost i hrabrost. Po vokaciji balerina, ali je zapravo bila jedna od najvećih aktivistkinja u bivšoj Jugoslaviji. Pored uloge Nastasje, bila je Pepeljuga, Dama s kamelijama, Đulijeta, Žizela i Odilija. U društvu koje je tada odisalo nemirima i tenzijom, ona je svojim baletskim koracima i performansima unosila mir i stabilnost.

Kultna predstava ‘Nastasja Filipovna’ je kreirana prema antologijskom romanu Idiot, Fjodora Dostojevskog. Na tešku sudbinu ove junakinje niko ne ostaje ravnodušan. Smatraju je jednim od najtragičnijih likova, ne samo u ruskoj već i u svetskoj književnosti. Zato je odnos između nje i kneza Miškina izuzetno kompleksan i neverovatno prikazan u ovom komadu.

Predstavu možete pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Narodnog pozorišta , u ponedeljak 18. maja od 21h. Ukoliko ste veliki ljubitelj kvalitetnih i sadržajnih drama, ovo je odlična prilika da uživate u jednoj koja je obeležila deo radnog veka Nacionalnog teatra.

Podelite utiske!

 

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

28

mart

Prepoučujemo

15

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap