Narodni poslanik - Narodno pozorište | Predstave | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Branislav Nušić

Narodni poslanik

Režija: Saša Gabrić


Komedija kojoj je iznova i iznova vraćamo, ali u dramskoj formi.


Kulturnih sadržaja postoji u onolikoj meri koliko biramo da uživamo u njima. Pogotovo ako je reč o tradicionalnim, nikad prevaziđenim umetnostima koje će živeti kroz vreme i generacije. Pozorište je bilo i biće entitet čiji je značaj nemerljiv. Pogotovo u vremenima kada je društvu neophodan beg od naporne svakodnevice.

U uslovima kada su nam kretanje i socijalna dešavanja nametnuta kako bi se očuvalo kolektivno zdravlje, brojne kulturne institucije uspevaju da svoj fantastičan sadržaj prilagode publici i tako očuvaju umetnost na brojne načine. Narodno pozorište se svakodnevno trudi da svoje komade sačuva od zaborava. Predstava Narodni poslanik je poslastica koju ne smete preskočiti.

Ovo je kultna predstava po mnogim kriterijumima. Jedan od njih je i činjenica da ju je sa samo 19 godina napisao veliki Branislav Nušić. Satira i komedija su njegovo drugo ime. Ne postoji ljubitelj pisane reči, čak i laik koji nije čuo za ovog jedinstvenog književnog virtuoza. Ismevanje tadašnjeg sistema je predstavljalo direktnu uvredu za vladara Srbije Aleksandra Obrenovića. Nušićevo delo je savršeno prikazalo odnos među političkim poslanicima kojima ništa nije smelo da stane na put kako bi ostvarili zacrtan cilj.

U jednoj srpskoj varošici žive Jevrem, Danica, Pavka, Ivković, Sreto Numera i Sekulić. Njihove dileme, postupci i osećanja su dobro poznata čitaocima. Ali u predstavi, takav jedan mentalitet biva i te kako primećen. Svoju premijeru na Velikoj sceni Narodnog pozorišta predstava ‘Narodni poslanik’ je imala 2014. godine. Od tada glumačka postava ne prestaje da oduševljava publiku.

Boris Komnenić je u ulozi Jevrema objasnio zašto se talenat vezuje za njegovo ime. Sjajna Radmila Živković se pojavljuje u ulozi Pavke, Kalina Kovačević/Nada Macanković u ulozi Danice, njihove kći. Olga Odanović, Branislav Tomašević, Dimitrije Ilić, Anastasia Mandić i mnogi drugi će dočarati jednu sredinu i vreme u kojem su vladala neka druga pravila.

Predstavu ‘Narodni poslanik’ možete pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Narodnog pozorišta i to u petak od 21h.

Sigurni smo da ćete nakon gledanja predstave razumeti zašto se ova lektira smatra obaveznom, ne samo kao deo našeg opšteg obrazovanja, već i verovanja da će kvalitetna književnost doneti promene ne samo u društvu, već i u pojedincu.

 

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

17

maj

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap