Film: Napoleon (2023) | Repertoar filmova
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Napoleon (2023)

Napoleon

Režija: Ridli Skot


Biografska drama o najvećem francuskom vojskovođi.


Bogatstvo sedme umetnosti krije se u činjenici da nam kroz svoja dela pruža uvid u živote izmišljenih ili realnih istorijskih ličnosti. Upravo zbog toga, filmovi koji na jedan inovativan način prikazuju takve figure uvek sa sobom nose i posebnu dozu misterije.

Ostvarenjem Napoleon dobićemo detaljniji i kompleksniji pregled identiteta, društvenog angažmana i profesionalne karijere najznačajnijeg vojskovođe svog vremena.

Kao što je većini poznato, Napoleon Prvi Bonaparta bio je predvodnik Francuske revolucije, kao i ličnost koja je uvela neverovatne novine u načinu vođenja rata, dok ga istovremeno Francuzi smatraju kao personu koja je posle dužeg mukotrpnog perioda okončala razdoblje nereda i bezvlašća.

Ukoliko se pitate zbog čega se ovaj film razlikuje od ostalih sa sličnom tematikom, odgovor se krije u činjenici da iza njega stoji talentovani Ridli Skot (režiser proslavljenih ostvarenja ‘Pad crnog jastreba“, ‘Istrebljivač’, ‘Američki gangster’, ‘Marsovac’) koji je za naslovnu ulogu odabrao dokazanog Oskarovca – Hoakina Finiksa.

Osim što je većini civilizacije poznat kao veliki reformator i jedan od najtalentovanijih komandanata u istoriji, Napoleon je ostao zapamćen po neobičnim gafovima u svakodnevnom životu. Pored toga što je imao strah od mačaka i neverovatnu kolekciju šešira, bio je doživotno zaljubljen u svoju ženu Žozefinu verujući da mu baš ona donosi sreću u velikim osvajanjima.

Kroz film koji je maestralno kreiran gledajući sa produkcijske perspektive, upoznaćete se sa svim ličnostima koje su uticale na Napoleonov tok misli, odluke i poteze zbog kojih je u 36. godini, na prilično nezapamćen način postao kralj Francuske. Isto tako, najpoznatije bitke u kojima je odnosio pobedu će istovremeno prikazati i Bonapartine taktike koje su ga učinile bitnim igračem u osvajanju teritorija koje su u toj vremenskoj instanci bile neosvojive. 

Svetska i domaća premijera je zakazana za 23. novembar, a do tada se uvek možete podsetiti brojnih kurioziteta iz Napoleonovog života. Već uveliko vlada veliko interesovanje, kao i očekivanja da će ovo ostvarenje ostvariti planetarni uspeh.

 

Prepoučujemo

18

jun

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

09

maj

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap