Izložba: Nadežda Petrović. Modernost i nacija | Narodni muzej
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Velika galerija Narodnog muzeja Srbije

Nadežda Petrović. Modernost i nacija


Konačno smo dočekali izložbu o našoj najpoznatijoj slikarki.


Da je srpska istorija prepuna istorijskih ličnosti koje su je zadužile, upravo je primer i velika Nadežda Petrović koja je na nebrojeno mnogo načina ulepšala i obogatila deo srpskog folklora. I upravo zbog toga, u Galeriji Narodnog muzeja imaćete prilike da uživate u njenom stvaralaštvu.

Izložbom Nadežda Petrović. Modernost i nacija se ujedno obeležava i 150 godina od njenog rođenja. Idealan razlog da svratite do beogradskog Trga republike, zar ne?

 

„Ono što je Nadežda Petrović ostavila iza sebe na umetničkom polju – njeno slikarsko delo, stoji potpuno zasebno, jedinstveno i neuporedivo. Ono će ostati u našoj kulturnoj istoriji kao samo njeno. Ono je značajno i preporođajno. Ono bi bilo, pouzdano, mnogo značajnije da nije prekinuto. Zbog toga je njena lična žrtva postala toliko dragocena i toliko teška.“, Branko Popović

 

Ova izložba nije samo još jedna atrakcija koja će vam zaokupiti pažnju na jedno popodne. Kroz ovakvu izložbu bićete izloženi Nadeždinom teškom detinjstvu, njenoj vezanosti za roditelje, nemogućnosti da se u potpunosti školuje za ono za šta je talentovana, kao i događajima kojima je bila prinuđena da prisustvuje, kao i da aktivno učestvuje.

Autori izložbe prof. Dr Lidija Merenik i prof. Dr Igor Borozan, uz podršku Evgenije Blanuše, muzejske savetnice i Jasmine Cukić, kustosa, pružili su detaljan uvid u Nadeždin život i delo. U centru prostorije hronološki ćete biti upoznati ne samo sa njenim stvaralaštvom, već i svetskim dešavanjima i momentima koji su oblikovali srpsku istoriju.

Pored postavke iz Narodnog muzeja, izložena su i dela iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu.

Formirajući autentični likovni izraz, Nadežda Petrović je bila i ostala simbol borbe za neka bolja vremena za devojke koje žele da ostvare svoje snove kada to nije bilo toliko jednostavno. Pored slikarstva, bila je pedagog, bolničarka, fotografkinja i aktivni borac za žensku emancipaciju i prava. Ostavila je nemerljivi trag u kulturi i politici, postavši lučonoša jedne ere.

Izložbu možete posetiti svakog dana osim ponedeljka kada je Muzej zatvoren za javnost. Po ceni od 600 dinara, pored izložbe ‘Nadežda Petrović. Modernost i nacija’ imaćete pristup i redovnoj postavci što je i posebna poslastica ove institucije. 

 

 

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap