Muzeji za 10 (2020) | 9-15. novembar | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Muzeji Srbije

Muzeji za 10


Muzeji za 10 – Šta nas očekuje ove godine u omiljenoj muzejskoj nedelji?


Lepe stvari i događaje ne treba menjati, pogotovo ako oni postanu tradicija i nešto na šta smo navikli. Kulturnom baštinom se možemo i te kako ponositi. Bez obzira što nas je novonastala situacija primorala da na kratki vremenski period budemo u svojim domovima, kulturni sadržaji su nam postali dostupni i online. 

Međutim, manifestacija Muzeji za 10 će se održati, ali obučena u jesenje ruho. Ona predstavlja najveću inicijativu koja je pokrenuta od strane svih muzejskih institucija na teritoriji Srbije, uz punu podršku Nacionalnog komiteta ‘ICOM’ i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Ove godine, održaće se u periodu od 9. do 15. novembra i u toku ovog besplatnog sedmodnevnog doživljaja, organizatori najavljuju lepa iznenađenja. Kao i prethodnih godina, dešavanje će obuhvatiti preko 40 srpskih gradova, 70 muzeja na više od 120 interaktivnih i zanimljivih lokacija. Pored izložbi, posetioci će biti u prilici da uživaju u brojnim dodatnim programima, radionicama za decu i odrasle, autorskim stručnim predavanjima, projekcijama filmova, predstavama, performansima, promocijama knjiga, koncerata, emitovanju dokumentaraca i ostalim sadržajima.

Takođe, biće organizovani i tematski foto konkursi u kojima mogu svi učestvovati. Počevši od 2015. godine kada je osnovana, manifestacija ‘Muzeji za 10’ beleži veliku posećenost, čime se kulturno-turistički pasoš Srbije obogaćuje još jednim kvalitetnim dešavanjem. Pored Beograda i Novog Sada, svoju podršku daju i kulturne institucije iz Srema, Banata, Bačke i ostalih delova Srbije. Posebnu popularnost je stekao i Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini koji zbog svog neobičnog enterijera i fantastičnog sadržaja privlači domaće i inostrane turiste. Takođe, Zavičajni muzej, odnosno Zamak kulture u Vrnjačkoj Banji je lepa oaza koja je čuvar uspomena starosedelaca ovog mesta.

Kao i prethodnih godina, ulaz na manifestaciju ‘Muzeji za 10’ je za sve besplatan, a organizatori će uskoro objaviti program svake institucije. U međuvremenu, pomno se podržava svaki digitalni sadržaj srpskih muzeja koji se trude da zadovolje znatiželju ljubitelja kulture za lepim sadržajem. Uživajte!

Prepoučujemo

16

april

Prepoučujemo

04

mart

Prepoučujemo

15

mart

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2020 | Repertoar RS BlogSitemap