Muzej Paje Jovanovića | Muzej grada Beograda
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
 • Ovaj događaj je prošao.
Muzej grada Beograda

Muzej Paje Jovanovića


Da li ste znali da se u centru naše prestonice nalazi neverovatno kulturno blago?


Ukoliko ne saznamo direktno iz knjiga, štampane ili onlajn literature, onda dobijamo preporuke od naših prijatelja o kulturnim mestima za koja nismo znali da uopšte postoje. Naša prestonica je primer takve jedne beskrajne oaze umetničkih giganata koji su savršeni u svojoj nesavršenosti. Muzej Paje Jovanovića je primer jednog sakrivenog dragulja koji krije neispričane priče, a koje su značajne za naš kulturni razvoj i osećaj za lepo.

Srpska muzejska baština je izuzetno dragocena. Muzej grada Beograda krije bisere koji su zaista vredni divljenja. Muzej Paje Jovanovića je mesto koje zavređuje vašu pažnju. Paja Jovanović je uopšteno govoreći – gromada srpskog (a i svetskog) slikarstva. Iako rođen u Vršcu daleke 1859. godine, u Beogradu je ostavio srce, dela i stvaralaštvo. Tačnije, svoju celokupnu zaostavštinu je ostavio baš u svom legatu u kojem se nalazi sve što je njemu bilo blisko i čega nije želeo da se odrekne.

Srpska prestonica je pokrenula ponovnu promociju pomalo zaboravljenih, a toliko neprocenjivih mesta kao što je ovaj salonski kutak koji sadrži više od 800 predmeta, uključujući Pajine štafelaje, platna i četkice. Umetnikova supruga Hermina istovremeno je Muzeju grada Beograda ostavila jedanaest njegovih slika iz privatne kolekcije i delove stilskog nameštaja. Celokupan stan uz smernice kustosa će vas katapultirati u vremena u kojem je jedan umetnik, svetskog renomea čitavo svoje biće i talenat prepustio slikarstvu.

Muzej Paje Jovanovića se nalazi u samom centru Beograda, tačnije u ulici Kralja Milana 21/IV u sklopu višespratnice koja i spolja izgleda dovoljno intrigantno. Cena ulaznice je 200 dinara, a za učenike, studente i penzionere obezbeđen je i popust, pa je za njih cena ulaznice 100 dinara.

Posete je neophodno unapred zakazati, dok je radno vreme od 10h do 18h, a vikendom skraćeno. Sve servisne informacije možete pronaći na internet prezentaciji Muzeja. Kao i za većinu muzeja u Srbiji, posebna pogodnost važi za svaku poslednju subotu u mesecu, kada je ulaz besplatan.

Paja Jovanović je definitno bio čovek ispred svog vremena. Zato su ovakva mesta podsetnik koliko je srpska umetnost bila izvanredna i nezaboravna upravo zahvaljujući ovakvim maestrima.

 
Muzej Paje Jovanovića (mgb.org.,rs)
Muzej Paje Jovanovića (mgb.org.,rs)
Muzej Paje Jovanovića (mgb.org.,rs)
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

  Prijavi se na newsletter

  1 Komentar o “Muzej Paje Jovanovića

  Ostavi komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap