Knjiga: Mladenka kostonoga - Želimir Periš | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Želimir Periš

Mladenka kostonoga


Savremeno remek-delo koje je podiglo region na noge.


Odavno čitanje knjiga (prevashodno mislimo na papirna izdanja) nije bilo toliko popularno. Sve manje vremena imamo za uživanje u ovoj aktivnosti, a čeka nas literatura koju ćemo zdušno preporučivati drugima. Među njima je i knjiga Mladenka kostonoga, Želimira Periša koja skoro nije napravila toliku (pozitivnu) pometnju među svim čitaocima. I to sa punim pravom.

Ako bismo zvanično definisali šta je ova knjiga, rekli bi smo da je ovo postmodernistički roman-mozaik koji slavi žene i njihovu snagu. Da li ste ikada pomislili na žene koje su živele nekada? Da li pomislite na to kako se društvo odnosilo prema tim ženama? Da li ste možda svesni koliku slobodu danas žene imaju po pitanju mnogih segmenata? Veštica, ili bolje rečeno – vještica Gila to nije imala. Ona je bila žena, žiteljka tadašnje Dalmacije 19. veka koja je želela samo mir u sebi i u svom domu. Međutim, stvari i okolnosti nisu išle u njenu korist.

 

„Definirati mrak kao nedostatak svjetla omalovažavanje je njegove suštine. I mrak može imati dušu, može biti gust i ljepljiv, može titrati i pulsirati, može obuzimati stvari i gušiti ih.“, citati iz knjige Mladenka kostonoga

 

Gila je prvih petnaest godina rasla u planini i učila o prirodi i sebi, sišla je među ljude, naučila gorku lekciju o njima, a onda je narednih nekoliko godina bežala od njih i svoje sudbine. Ona je ponosna i hrabra žena o kojoj je Želimir napisao veličanstven ep, a nas kao čitaoce podstakao da razmišljamo o takvim ratnicama koje nisu dale na sebe i svoje najmilije.

Još uvek traje promotivna cena za ovo štivo, kako u knjižarama Booka na nekoliko lokacija u Beogradu, tako i putem zvaničnog sajta izdavača i to po ceni od 990 dinara. Štaviše, mogućnost da uživate u knjizi ‘Mladenka kostonoga’ (a sasvim su vam dovoljni utisci brojnih čitalaca sa društvenih mreža) se smatra privilegijom, prvenstveno zbog same priče.

Baš zbog toga, želimo da saznamo kakvi su vaši utisci nakon čitanja i da li opravdava popularnost koja joj se poslednjih nekoliko meseci pripisuje.

 
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap