Milošću božijom | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Grâce à Dieu

Milošću božijom

Režija: Fransoa Ozon


U kojoj meri Francuzi prave i te kako kvalitetne filmove, govori i drama ‘Milošću Božijom’.


Budite iskreni i razmislite koji film u francuskoj produkciji vam je ostao u najupečatljivijem sećanju? Da li je to možda ‘Čudesna sudbina Amelije Pulen’ ili pak fantastična drama/komedija ‘Nedodirljivi’ koji je na prvo gledanje osvojio srca širokog auditorijuma? Čini se (možda) da je francuska sedma umetnost pala u senku zbog američke, ali je zapravo istina malo drugačija. Filmovi na koje se čeka dugo su zapravo i te kako kvalitetni, jer se na njihovom sadržaju posvećeno radi.

Tako je i u slučaju filma Milošću Božijom iza kojeg stoji istinita priča i puno prepreka pre nego što je doživeo svetlost dana. Naime, ovo ostvarenje se prvi put kod nas prikazivalo na ovogodišnjem 47. FEST-u i pokupilo je odlične kritike. Što je najvažnije – publika nimalo nije ostala imuna na samu tematiku koja se otvoreno bavi sve učestalom pedofilijom na svetskom nivou. Kako ističe reditelj Fransoa Ozon, film se bavi ne samo unutrašnjim borbama glavnih likova, već i grehovima institucija. I to je nešto što se bez pardona zataškava. Konkretno, u centru zbivanja ove ekranizacije istinite priče, jesu trojica dečaka, danas – odrasli muškarci koji su u Lionu kao mali doživeli zlostavljanje od strane predstavnika katoličke crkve. Nakon javne objave snimanja ove teške teme, u Francuskoj je izbio skandal, koji već skoro deceniju ne jenjava.

Publika je nakon odgledanog filma izašla sa pomućenim utiscima, ne verujući da savremeno društvo prećutkuje ovakve slučajeve. Sam film je težak, sa upečatljivim scenama i stavlja na probu razmišljanja tri odrasla muškarca koji se boreći sa teškim traumama teže da svoju decu usmere ka pravim idealima. Glavne uloge tumače: Melvil Pupo, Deni Menoše i Svan Arlo.

U domaćim bioskopima, prikazivanje filma ‘Milošću Božijom’ počinje 3. oktobra, a mnogo je razloga zašto biste ovo ostvarenje trebalo da uvrstite u vaš filmski repertoar. Mnogo više zbog preispitivanja sebe, a manje zbog preispitivanja drugih. Verujemo da će film ostaviti jak utisak i pokrenuti neke značajne teme.

 

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

17

maj

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap