Mesečina | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Pjer La Mir

Mesečina


Hronika o ljubavi, usponima, padovima i onom najvažnijem segmentu  – muzici. Uživajte u čitanju.


Ako neko ume savršeno da opiše muziku to bi definitivno bio Pjer La Mir (Pierre La Mure). Francuski književnik čija je karijera obavijena elegancijom, istinom i ležernošću i dan-danas predstavlja jednog od omiljenog stvaraoca pisane reči. U svom čitalačkom opusu, nikako ne smete propustiti njegova dela, ne samo zbog pitanja opšte kulture, već načina na koji piše, opisuje i tera da se (na neki način) poistovetite sa životom glavnog lika knjige.

Knjiga Mesečina je savremeni klasik čija popularnost ne jenjava. Klod Debisi (Claude Debussy) je jedan od omiljenih kompozitora muzike koja će večno živeti. Sigurno ste takozvanu Clair de Lune čuli u filmovima, koncertnim salama ili prevoznim sredstvima. Lepršava, a tako jedinstveno lepa melodija koju je kreiralo isto takvo senzibilno biće. Umetnik koji je tokom svog bivstvovanja želeo da dosegne onaj autentičan zanos i smisao – prihvatanje i shvatanje njegovog talenta i muzike.

Čitajući Pjerovu i te kako sadržajnu knjigu o ovom neobičnom geniju, shvatamo koliko odricanja, žrtve i samoispitivanja je neophodno za bilo kakav uspeh. Klod Debisi se tokom čitavog života borio sa odbacivanjem od strane roditelja, pritiska javnosti, nemaštinom i gubljenjem motivacije. Voleo je note, ali iznad svega obožavao je žene. Kako sam kaže, bio je uklet po pitanju ljubavi. Od ruske princeze Sonje, preko neuhvatljive i vrcave Gabi, do posesivne Lili i na kraju plemenite Eme, shvatio je da kreativnost dobija svoj smisao tek kad postoji podrška i razumevanje.

„Tada se dogodilo ono. Njegova se ruka sledila na notnom papiru. Melodija Mesečine proletela mu je kroz glavu. Kao noćni leptir lepršala je, uzletala i lebdela osamljena u svom zanosu. Zatim je odjednom iščezla. Te je noći više puta dolazila i odlazila, ali je, naposletku, potekla od početka do kraja. Svaka nota urezivala mu se u mozak.“

Želeo je da napiše operu, ne zanemarivajući obaveze prema svojim učenicima i izdavačima; kršio je društvene norme i odbacio najprestižnije muzičko priznanje tog vremena – Veliku nagradu Rima samo da bi ispunio svrhu umetnosti i našao smisao svoje karijere.

Cena knjige ‘Mesečina’ zavisi od toga da li kupujete direktno u Vulkan knjižarama ili putem njihovog zvaničnog sajta. Detaljnije informacije možete pronaći klikom na baner ispod teksta.

Da li su i vas dotakle mesečeve note? Prenesite nam vaše iskrene utiske nakon čitanja ovog klasika Pjera La Mira.

 
Prepoučujemo

13

jul

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

27

jun

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap