Maratonci trče počasni krug - Dušan Kovačević | Knjiga | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Dušan Kovaćević

Maratonci trče počasni krug


Dobro poznata dela u svojim originalnim verzijama.


Dušan Kovačević je svojim delima nebrojano puta oslikao naše društvo i naš mentalitet. Ta dela smo gledali na filmskoj traci ili pozorišnoj sceni. Da li vam je nekada palo na pamet kako su izgledala u prvobitnoj verziji? Knjiga Maratonci trče počasni krug vam pruža mogućnost da to saznate. U prvom izdanju serijala Kovačevićevih drama predstavljeno je njih četiri.

‘Maratonci trče počasni krug’, kultni film iz 1982. smatra se jednim od najboljih u našoj kinematografiji. Topalovići su prvi put predstavljeni u predstavi Ateljea 212. Svakako, široj publici je poznatija maestralna filmska interpretacija Miće Tomića, Mije Aleksića, Pavla Vuisića, Bate Stojkovića i Bogdana Diklića. Oni su uz Boru Todorovića, Seku Sablić i Zorana Radmilovića na briljantan način predstavili likove iz ovog dela. Ipak, diplomski tekst Dušana Kovačevića je u filmskoj verziji pretpeo brojne izmene, te ćete mnogo novih stvari naučiti o njima čitajući ovu knjigu.

Druga drama koja je deo ove knjige jeste Radovan Treći. Predstava i majstorije Zorana Radmilovića i danas žive, iako je ona poslednji put odigrana pre 35 godina. Ova „bolna komedija o samoizdaji“ prvi put je izvedena 1973. godine, a narednih 12 godina je igrana u punom Ateljeu 212. Beskrajno zanimljivi likovi Rumenke, Georgine, Katice, Stanislava, Jelenčeta i naravno neprevaziđeni Radovan III postali su poznati i mlađim generacijama zahvaljujući snimku jublilarne 250. predstave.

Sledeća drama nosi ime Svemirski zmaj. Manje poznato delo u odnosu na prethodne nosi podnaslov ‘Uvod u igre odraslih’. Kada vidite likove kao što su Mile Pile, Vlaja Naučnik, Mića Ponavljač, prva pomisao je da je ta drama namenjana samo deci. Ipak, Dušan Kovačević se kroz delo prožeto pesmicama obratio i odraslima kroz neverovatno zanimljivu priču.

Poslednja drama u nizu je Šta je to u ljudskom biću što ga tera prema piću. Čitajući je „gledamo“ takozvanu dokumentarnu predstavu o alkoholizmu. Doktor i njegovi pacijenti, bivši alkoholičari, upoznaće publiku o svim čarima borbe protiv „jedne od najstrašnijih bolesti u istoriji ljudskog roda“. Prema ovoj drami je kasnije napisan scenario za film ‘Poseban tretman’ (1980).

Dodatni motiv da pročitate knjigu ‘Maratonci trče počasni krug’ jeste i sjajan predgovor. Dušan Kovačević ga je nazvao ‘Radionica pozorišnih priča’, a ona će vas na lep način uvesti u čitanje ovih dramskih tekstova.

 

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap