Predstava: Magbet | Narodno pozorište | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Vilijam Šekspir

Magbet

Režija: Jagoš Marković


Saga o čoveku i grižoj savesti ispričana na moderan način.


Da li su ljubav i tragedija neraskidivi u svim svojim oblicima? I da li kroz najteža vremana ova kombinacija predstavlja prednost ili nedostatak? To se najbolje ogleda u književnim delima, koja su u vremenima kad su pisana predstavljala veliki iskorak i za čitaoce i za samog pisca. Vilijam Šekspir je uspeo da sa svojim kapitalnim delom Magbet pomeri granice književnog stvaralaštva. Od 2022. godine, ova drama se uz veliki broj gledalaca redovno prikazuje na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Danas se Šekspir smatra za jednog od najvećih genija u istoriji dramske književnosti i verovatno je najigraniji pozorišni pisac. Napisao je tačno 38 drama, preko 150 soneta i mnoštvo pesama. Njegov vokabular korišćen tokom kreiranja stvaralaštva sadrži 20.000 reči, pa samim tim je zaključeno da nijedan drugi pisac u engleskoj istoriji nije posedovao toliko sveobuhvatan rečnik.

Okosnica dešavanja u predstavi ‘Magbet’ je beskrajna ambicija njega i njegove supruge da ubiju kralja Dankana i uzurpiraju presto. Upravo su dešavanja iz škotske istorije bila inspiracija Šekspiru da napiše ovakvo jedno bezvremeno delo.

Što se tiče ličnosti dva glavna lika, Dankana i Magbeta, drama se malo razlikovala od istorijskih činjenica. Naime, u samoj knjizi, kralj Dankan je prikazan kao snažan i mudar vladar, dok je u stvarnosti bio labilan i neefikasan. Šekspirov Magbet zapravo nema zakonito pravo na tron, dok je u stvarnosti ipak to bio slučaj. Međutim, pravu enigmu predstavlja Magbetova lejdi, koja nije prezala da pruži punu podršku svom suprugu u bilo kojoj neizvesnoj situaciji. 

Jagoš Marković je uspeo da na pozorišnim daskama dočara mističnu atmosferu vremena u kojima se nisu birala sredstva kako bi se došlo do trona, a Šekspirovo spisateljsko umeće još više je doprinelo izgradnji likova koji se iznova i iznova interpretiraju na pozornicama širom sveta.

Glavne uloge pripale su Nebojši Dugaliću, Nataši Ninković, Branislavu Lečiću, Aleksandru Srećkoviću, Petru Strugaru, Vučiću Periću, Radmili Živković, Aleksandri Nikolić, Ivani Šćepanović, kao i mnogim drugim, podjednako kvalitetnim glumcima. 

Ulaznice možete nabaviti putem zvaničnog sajta Narodnog pozorišta ili direktnom kupovinom na blagajni.

 
Magbet (narodnopozoriste.rs)
Magbet (narodnopozoriste.rs)
Magbet (narodnopozoriste.rs)
Magbet (narodnopozoriste.rs)
Magbet (narodnopozoriste.rs)
Magbet (narodnopozoriste.rs)
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap