Madam Baterflaj - Opera | Narodno pozorište
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Đakomo Pučini

Madam Baterflaj


Da li ste znali da je Madam Baterflaj rangirana kao 8. najizvođenija opera na svetu?


Znamo da se jedno umetničko delo podvodi pod klasike onog momenta kada ni vreme, ni mesto ne mogu uticati na njegovu popularnost. Pogotovo za scensku umetnost. Sigurni smo da ovog momenta možete nabrojati pozorišna ostvarenja koja su na vaša poimanja tuge, sreće i hrabrosti ostavila utisak, a koja ćete velikodušno preporučivati drugima. Jedno od takvih antologijskih komada jeste opera ‘Madam Baterflaj’ koja se od daleke 1984. godine izvodi u Narodnom pozorištu.

Ovo delo velikog Đakoma Pučinija je jedan od najposećenijih i najomiljenijih beogradskih komada, a baziran je na kratkoj istoimenoj priči pisca Džona Lutera Longa iz 1898. godine. Pučini je zapravo u momentu inspiracije prisustvovao pozorišnoj predstavi i nakon toga je ubrzo komponovao libreto za ovo delo. Skoro šest meseci od prvog izvođenja, opera je postigla zavidnu posećenost, pogotovo na američkom kontinentu.

Na srpskoj kulturnoj sceni, 11. februar 1920. godine je značajan datum jer je baš tada, na sceni Beogradske opere izvedena ‘Madam Baterflaj’. Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, Dejan Miladinović i Nikolaj Žličar su preuzeli režiju i dirigentsku palicu, dok su uloge preuzeli: Radmila Smiljanić, Danilo Mataruga, Breda Kalef, Svetlana Bojčević, Krunislav Cigoj i ostali. Celokupna scenska oprema je izrađena u radionicama pozorišta što doprinosi izvanrednom utisku ove maestralne opere.

Na tužnu sudbinu Ćo-Ćo San niko nije imun. U društvu u kojem i dalje važe određene konvencionalne forme najviše trpe žene, a među njima i mlada Japanka koja u gradu Nagasakiju živi svoj bezbrižni život. Kada u njenu svakodnevicu zakorači i mladi poručnik američke mornarice Pinkerton, realnost postaje još realnija. Ćo-Ćo San se bori za svoje ideale i što je najvažnije – za svoje potomke.

Da li i vi spadate u grupu klasičara čija vas je sudbina Madam Baterflaj dotukla? Bez obzira kojoj strani pripadate, činjenica je da vas ovakvo delo neće ostaviti ravnodušnim!

 
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

28

mart

Prepoučujemo

15

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap