Mačka na usijanom limenom krovu | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Tenesi Vilijams

Mačka na usijanom limenom krovu

Režija: Nataša Poplavska


Kultna predstava Beogradskog dramskog pozorišta je u novoj glumačkoj postavi vraćena na repertoar!


Novim postavama se uvek radujemo, odnosno, ponovnim, osveženim premijerama. Tako je i u slučaju sa komadom Mačka na usijanom limenom krovu na Velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Ovo je zapravo treći put da se igra na daskama u Mileševskoj 64a. Premijerno je izvedena davne 1955. godine, prvo u Njujorku, u brodvejskom pozorištu, a uspeh i popularnost su je doveli do osvajanja Pulicerove nagrade. Iste te godine, veličanstvena Olivera Marković je u ulozi glavne junakinje Megi krasila pozornicu ovog vračarskog teatra, dok je predstavu režirao Minja Dedić.

Novu glumačku postavu čine mlade nade i poznata lica srpskog glumišta: Stefan Radonjić, Jelisaveta Koraksić, Slobodan Ćustić, Danica Maksimović, Milica Milša, Milorad Damnjanović, Ivana Panzalović i Milan Čučilović. Režiju potpisuje mlada Makedonka, Nataša Poplavska, čime ona zapravo gostuje po drugi put u teatru Beogradsko dramsko pozorište.

Naime, ‘Mačka na usijanom limenom krovu’ predstavlja antologijski komad američkog dramaturga, Tenesi Vilijamsa. Ovaj realističar je prepoznatljiv po oštrom stilu pisanja i britkom jeziku kada je reč o temama koje su posve prisutne, ali se o njima uveliko ćuti i prećutkuje. Pa tako, u prvi plan stavlja momente licemerja, homoseksualizma, konstantnog rasizma, generacijskog jaza i alkoholizma. Kako se tumači ljubav, kako se prevazilaze supružničke čarke i kako deca nadahnjuju roditelje – teme su ovog bezvremenog dela.

Pored gore spomenute glumačke postave predstave ‘Mačka na usijanom limenom krovu’ , trebalo bi izdvojiti i rad umetnika Emila Petroa koji je zadužen za vizuelni i scenski dizajn; neobične kostime je spremila Ina Jadranski; kompletnu koreografiju je do detalja osmislila Maja Mitić, a dijaloge je kompletirala Ljiljana Mrkić Popović.

Da li ste već rezervisali karte za ovaj pozorišni rimejk? Verujemo da ćete sa predstave ‘Mačka na usijanom limenom krovu’ poneti samo najbolje utiske, kao i preporuke za svaku narednu predstavu u ovom pozorištu.

 

 

Na Repertoaru

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

17

maj

    Prijavi se na newsletter

    1 Komentar o “Mačka na usijanom limenom krovu

    1. Одлична представа, много боља него што су је критичари представили! Брик Стефана Радоњића излива своје емоције у гледалиште, као да их налива у себе из чаше коју непрекидно држи у руци, стојећи на самој ивици понора. Други ликови круже око њега, пружајући му руку или гурајући га од себе. Он је централна оса представе и дословце „лауреат одбачених“.

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap