M.I.R.A. | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Vedrana Božinović

M.I.R.A.

Režija: Andraš Urban


Jedna je Mira Trailović.


To kažemo sa punim pravom. Pogotovo, što mnogi nacionalni i svetski umetnici ovu ženu slave. Naime, Bitef teatar je 3. marta 2019. godine proslavio 30 godina postojanja i to premijerom predstave M.I.R.A. Andraš Urban, idejni kreator ove predstave, sa ponosom je predstavio istoimeni performans i veruje da će izazvati pozitivne utiske i ovacije. Međutim, prava poslastica za ljubitelje pozorišta bio je 11. i 12. mart. Tada je izveden umetnički performans/predstava/izložba autorki Jelene Stojanović i Vesne Bogunović, koji je trajao neprekidno 30 sati (od 18h pa do ponoći narednog dana). Na ovaj način, odato je priznanje svim umetnicima koji su kreirali istoriju srpskog pozorišta, a bili su deo Bitef teatra.

U predstavi M.I.R.A. na sceni se upoznajemo ili ponovo srećemo sa talentom pet glumica. U pitanju su Mirjana Karanović, Anđela Jovanović, Suzana Lukić, Isidora Simijonović i Gorica Regodić.

Kako direktor ove umetničke institucije Miloš Latinović kaže:
Bitef teatar je svih ovih 30 godina pozorište koje je uvek za korak ispred ili za iznad vode. On je čedo Mire Trailović, jer je u njeno vreme postojao drugi svet, svet koji je sebe želeo da afirmiše u umetničkom i u istorijskom smislu.“

I definitivno se slažemo sa ovom konstatacijom. Mira Trailović je bila inspirisana životom, sopstvenim i tuđim stvaralaštvom i lepim stvarima. Miru još nazivaju nezamenljivom vladarkom pozorišta. Radio Beograd je imao tu čast da jedna od najprepoznatljivijih spikerki bude upravo ona. Ova građanka sveta, osnivač Ateljea 212 i Bitef teatra, bila je sve, samo ne obična.

Po vokaciji istoričar umetnosti, ali u srcu inspirativni vođa i ljubitelj lepih stvari. Kada su je novinari jednom pitali šta znači akronim M.I.R.A. odgovorila je: M kao marljiva, I kao iracionalna, R kao radosna, A kao ako, baš me briga.“ Gospođa koja je odisala umetničkim pedigreom i elegancijom, svim snagama se borila za prava pozorišnih radnika, a to je kasnije i rezultovalo dobijanjem francuskog ordena Legija časti.

 

 

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap