Film: Ljudska komedija | Illusiones perdues (2021) | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Illusiones perdues

Ljudska komedija

Režija: Gzavje Đanoli


Jedna od omiljenih književnih komedija sada i na bioskopskom platnu!


Da li možete da se setite omiljenih filmova koji su ekranizovani na osnovu književnih klasika? Džejn Ejr, Gordost i predrasude, Tri musketara, Ana Karenjina. Svi oni imaju vrednost koja je bitna ne samo ljubiteljima književnosti, već i aktivnim filmofilima. Ove jeseni na vrata će nam pokucati obrada čuvenog romana francuskog pisca Onorea de Balzaka pod nazivom Ljudska komedija.

Sudeći po već pristiglim ocenama i komentarima, ovaj film će izaći iz okvira uobičajenog, od onoga na šta smo navikli u sličnim ekranizacijama. Iako se na prvi pogled čini da je radnja prilično predvidiva, uvek se mogu izvući drugačiji zaključci.

Onore de Balzak je bio francuski romanopisac i dramski pisac, ali pre svega jedan od začetnika realizma. Svaki njegov lik, pa čak i onaj sporedni je kompleksan, da ga je nemoguće zaboraviti. Setite se samo školske lektire ‘Čiča Gorio’ u kojem se do detalja opisuju porodični odnosi, sa akcentom na ljubav oca prema ćerkama.

Međutim, delo ‘Ljudska komedija’ se smatra njegovim najvećim književnim uspehom. U jednom romanu sažima sve karakteristike francuske buržoazije znajući njegovu netrpeljivost prema istoj. Stoga, ‘Ljudska komedija’ predstavlja seriju od 94 romana koji se dele u tri velike grupe: analitičke, filozofske i studije društvenog života. Dotiče sve segmente – političke, sociološke, moralne i ostale, podjednako bitne.

U filmu, epicentar zbivanja je okrenut ka Lisjenu de Ribampreu, mladom pesniku, koji je došao iz velikog mesta, ali istog momenta biva zaljubljen u baronicu De Baržeton. S obzirom na osuđujući aspekt ovakvog jednog aristokratskog društva, oni odlučuju da pobegnu u Pariz, ali obećana ljubav postaje veliko razočaranje i tada Lisjen odlučuje da stvar uzme u svoje ruke. 

Neki od protagonista koji se pojavljuju jesu i Sesil de Frans, Žerar Depardije, Gzavje Dolan i mnogi drugi. Već sada možete rezervisati mesta u omiljenom bioskopu i prepustiti se ovoj priči koja je po mnogim elementima aktuelna i u današnjem društvu.

Prikazivanje filma u našim bioskopima počinje 3. marta.

 

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap