Letnji program: 70 godina Kinoteke | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Jugoslovenska kinoteka

Letnji program: 70 godina Kinoteke


Ako se zbog nečega odistinski radujemo, to su dešavanja u sklopu naše ‘Jugoslovenske kinoteke’.


Uzun Mirkova 1 će i ovog leta, odnosno – sve do 11. septembra biti epicentar sedme umetnosti. Naime, do 11. septembra ova kulturna institucija će obeležavati svoj 70. rođendan, a ovakvom jubileju se izuzetno radujemo. U ‘Sali Makavejev’ prikazivaće se reprezentativan izbor domaće i svetske produkcije. Tokom celog leta na radost svih filmofila biće prikazano simbolično 70 domaćih i 70 stranih filmova, po jedan iz svake godine od 1949. do 2019. godine. Ono što su organizatori ovakve fantastične manifestacije pripremili jeste i iznenađenje za publiku – za projekcije svih domaćih filmova od 18h je slobodan ulaz!

Bogat program filmova zaista privlači veliki broj posetilaca. Svakog dana će se prikazivati dva filma – jedan iz domaće, a drugi iz strane produkcije. Prva projekcija će početi u 18h, a druga u 20.30h. Primera radi, filmofili jedva iščekuju 2. avgust kada će svi ponovo uživati u scenama domaćeg klasika ‘Nacionalna klasa’, u kojem je Gaga Nikolić, laureat Kinoteke odigrao jednu od uloga života. Kasnije će u istoj sali biti prikazan i američki, kultni film ‘Sav taj džez’ koji na surov način govori o Džou Gideonu, talentovanom koreografu koji je čitav svoj život posvetio muzici, plesu i ženama. ‘Varljivo leto ’68’, ‘Otac na službenom putu’, ‘Balkan ekspres’, ‘Nebeska udica’, ‘Ljubav u Barseloni’, ‘Grad greha, Frida’, ‘Borilački klub’ su samo od nekih naslova koji će vam ulepšati ovo vrelo leto /pogledaj kompletan program/.

Kao nosilac statusa ustanove od kulturnog značaja, Jugoslovenska kinoteka’ godinama unazad predstavlja epicentar sedme umetnosti i svih ljubitelja kvalitetnih i nikad zaboravljenih filmova. Isto tako, sve veći broj umetničkih projekata uključuje i rad ove ustanove uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Jedan od primera jeste i projekat Digitalna istorija koji spaja upravo istorijski važne činjenice sa efektom modernih tehnologija. Sigurno ste primetili (ili ćete narednog puta u bioskopu obratiti pažnju na to) da se pre početka same projekcije (konkretno u Kombank dvorani) prikazuju odlomci istorije filma koji su pozajmljeni iz bogate arhive ‘Kinoteke’. Na ovaj način će bilo koje umetničko delo biti digitalno restaurirano. Prilično zanimljiv koncept, zar ne?

Kojim filmom ćete vi proslaviti jubilej ‘Jugoslovenske kinoteke’?

 
70 godina Kinoteke (kinoteka.org.rs)
70 godina Kinoteke (kinoteka.org.rs)
70 godina Kinoteke (kinoteka.org.rs)
Prepoučujemo

13

jul

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

27

jun

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap