Labudovo jezero - Balet | Narodno pozorište
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Petar Iljič Čajkovski

Labudovo jezero

Režija i koreografija: Konstantin Kostjukov


Uvek smo spremni da najpoznatiji balet na svetu odgledamo iznova i iznova.


Labudovo jezero predstavlja najpoznatiji balet na svetu u 4 čina, za koji je muziku napisao Petar Iljič Čajkovski između 1875. i 1876. godine. Prvo, svečano izvođenje desilo se u čuvenom Baljšoj teatru u Moskvi 4. marta 1877. godine. Koreografiju je napravio Vaclav Reisinger, tadašnji baletmajstor spomenutog teatra. Međutim, nakog smrti Čajkovskog balet je izveden u Sankt Peterburgu koji je postao i te kako popularan, a čija se koreografija najčešće danas izvodi u svetskim pozorišnim halama. U ulogama glavne balerine Odete/Odilije proslavile su se mnoge mlade nade poput: Ane Pavlove, Galine Uljanove, Tamare Tumanove, Vere Trefilove i ostale.

Srpska verzija baleta ‘Labudovo jezero’ je umetnički gušt koji ne smete zaobići. Premijera u ovoj, najnovijoj postavi je izvedena 2. juna 2019. godine i od tada se za nju traži karta viška. Koreografiju i režiju potpisuje Konstantin Kostjukov, a premijerna podela izgleda ovako: uloga princa Zigfrida pripala je Igoru Pastoru, princeze Odete/Odilije Tatjani Tatić, kraljice Ivi Ignjatović, lakrdijaša Mariu Diliđentu, grofa Rotbarta Jovici Begojevu, Benoa Milošu Marijanu, a Volfanga Goranu Staniću.

Činjenica da koreografiju godinama unazad osmišljava beskrajno talentovani Kostjukov, dovoljno govori o neumanjenoj popularnosti ovog slavnog baleta. Ono što možete za sebe uraditi, jeste da izdvojite dva sata svog slobodnog vremena i prepustite se muzičkoj, ljubavnoj priči. Verujemo da ste barem u nekom momentu svog života čitali priču o čarobnjaku koji sve lepe devojke pretvara u labudove, skrivajući ih na jezeru u dalekoj šumi.

Cene karata za balet ‘Labudovo jezero’ se razlikuju u nekoliko kategorija. Na sajtu Narodnog pozorišta možete izabrati cene između 600, 700, 1000, 1600 i 2000 dinara i tako obezbediti svoja mesta. Ono što ističu jeste da se na blagajni pozorišta ne mogu rezervisati karte, ni lično niti putem telefona.

Ovo je balet koji se ne propušta. Odvojite jedan dan u mesecu za ovo delo i uživajte u njegovo izvođenju.

 
Labudovo jezero (narodnopozoriste.rs)
Labudovo jezero (narodnopozoriste.rs)
Labudovo jezero (narodnopozoriste.rs)

Na Repertoaru

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap