Kum (The Godfather) | Mario Puzo | Knjige | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Mario Puzo

Kum


Svima poznata priča u svojoj izvornoj verziji.


Kum (The Godfather) spada među one knjige koje nije potrebno detaljno opisivati. Zasluge za to pripadaju filmskoj trilogiji istog imena koja je promenila istoriju sedme umetnosti. Mario Puzo je napisavši ovo delo stvorio klasik koji će živeti večno.

Knjiga ‘Kum’ prati njujoršku, mafijašku familiju Korleone, koja nosi poreklo sa Sicilije. Iako je centralna figura glava porodice Don Vito, roman najvećim delom prikazuje njegovog sina Majkla koji preuzima vođenje organizacije. Radnja knjige prati njihovu sudbinu u godinama nakon Drugog svetskog rata kroz mafijaške obračune sa supraničkom italijanskom organizacijom. U pozadini glavnih dešavanja upoznajemo se sa detinjstvom i odrastanjem Don Vita.

Knjiga je objavljena 1969. godine, a samo tri godine kasnije prema njenim motivima snjimljen je film Kum. Frend Frensis Kopola je režirao  ostvarenje u čijem stvaranju je učestvovao i autor Mario Puzo. Film je doživeo ogroman uspeh i zaslužio brojne nagrade, a već 1974. godine  izašao je drugi deo koji će postati prvi nastavak dobitnik Oskara za najbolji film.

Marlon Brando kao Don Vito, Al Paćino kao Majkl i Robert De Niro, u ulozi Don Vita iz mlađih dana, su maestralnom glumom doprineli besmrtnosti ovog dela. ‘Kum’ je postao i ostao fenomen u svetskoj kulturi. Puzova priča je 1990 godine doživela i treći deo, koji doduše nije dostigao veliki uspeh prethoda dva filma.

„Daću mu ponudu koju neće moći da odbije.“

Ova rečenica iz knjige, koju i u filmu izgovara Don Vito Korleone proglašena je za drugi najznamenitiji citat u istoriji filma. Skoro pola veka kasnije, filmovi ‘Kum’ i ‘Kum II’ smatraju se za najznačajnije filmove u istoriji sedme umetnosti.

Priča Marija Puza je i u književnosti i u filmskom stvaralaštvu započela novi žanr. Ipak, prema njegovim rečima knjiga ‘Kum’ nije o kriminalu, već o porodici. Smatramo da ovaj roman svaki ljubitelj čitanja treba da pročita, jer nije nezasluženo svrstan u klasike svetske književnosti.

 
Prepoučujemo

13

jul

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

27

jun

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap