Kosa | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Džejms Rado, Džerom Ragni, Golt Mekdermot

Kosa

Režija: Peter Telihaji


Kosa i Beograd se ponovo sreću.


Davne 1969. godine, Atelje 212 je postavio tadašnju državu na vrh svetske pozorišne scene. Jasno, to nije moglo da se učini sa bilo kakvim komadom. Mjuzikl Kosa je godinu pre toga, posle nekoliko izvedbi na manjim scenama, premijerno odigran na čuvenom Brodveju i doživeo je ogroman uspeh. Pola veka kasnije, 22. februara u Kombank dvorani će biti ponovo izveden, sada u produkciji novosadskih umetnika.

Među prvim verzijama u Evropi, a prva u nekoj komunističkoj zemlji, bila je naša u režiji Mire Trailović i Zorana Ratkovića. Grupa tada mladih i neafirmisanih glumaca, kao što su Dragan Nikolić, Mihailo Janketić, Jelisaveta Seka Sablić, Branko Milićević i drugi, zajedno sa Dušanom Prelevićem koji je pevao solo numere predstavili su domaćoj publici delo koje je uzdrmalo svet. Beogradskoj premijeri prisustvovali su i autori Džejms Rado i Džerom Ragni koji su bili oduševljeni Preletovom izvedbom, a kasnije u američkim medijima verziju Ateljea 212 nazvali najdražom postavkom njihovog dela.

Predstava ‘Kosa’ prati pleme pripadnika hipi pokreta, kulturnog fenomena šezdesetih godina XX veka. U centru priče su mladići, vođa grupe Berger i Klod, pesnik koji je nesiguran u svrhu odlaska u rat. Eksperimentisanje sa drogama, seksualna revolucija i anti-ratna delovanja koja su tada bila u toku zbog borbe američkih vojnika u Vijetnamu karakterisalo je hipi pokret. Kroz mjuzikl predstavljen je njihov način pobune protiv establišmenta i sudbina jedne takve grupe mladih ljudi.

Pozorište mladih, Novosadsko pozorište i studenti Akademije umetnosti Novi Sad deo su nove verziju mjuzikla ‘Kosa’ koji režira Peter Telihaji. Premijerno je odigrana 6. decembra 2019. godine, a nit kojom se povezala sa istorijom i kultnim statusom ovog dela doneo je glumac Džon Sevidž. Novu dimenziju svetske slave delo je dobila filmom Kosa iz 1979. godine, reditelja Miloša Formana. Glavnu ulogu u tom ostvarenju igra pomenuti glumac koji je svojim prisustvom uveličao novosadsku premijeru, posle koje je imao samo reči hvale.

U našoj zemlji predstava ‘Kosa’ svojevremeno, nažalost nije mogla da se izvodi (dovoljno) dugo. Zbog radnje i određenih scena nije bilo očekivano da će uopšte moći da se igra. Ipak, uspela je da preživi četiri godine posle kojih je zabranjena zbog „negativnog uticaja“. Kasnije je dolazilo do pokušaja oživljvanja, ali su bili kratkog daha.

Sada je vraćena nada u njen novi život. Pogledajte najnoviju izvedbu predstave ‘Kosa’ u Kombank dvorani i podelite sa nama da li je nada opravdana.

 

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap