Korešpodencija | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Borislav Pekić

Korešpodencija

Režija: Gorčin Stojanović | Dramatizacija: Borislav Mihajlović Mihiz


Kultna predstava Ateljea 212 se u novom ruhu vratila na pozorišnu scenu, ovoga puta njen dom je Zvezdara teatar!


Predstava Korešpodencija nastala je dramatizacijom dela romana ‘Zlatno runo’, Borislava Pekića. Prema rečima autora dramatizacije Borislava Mihajlovića Mihiza, deo romana koji je pisan u obliku prepiske pretočen je u korespodentsku komediju sa željom zadržavanja prirode dela, tj. ne pretvaranja prepiske u scenu već pretvaranjem scene u prepisku.

Predstava ‘Korešpodencija’ je prvi put odigrana 5. februara 1980. godine na sceni pozorišta Atelje 212. Likove su tumačili legende našeg glumišta – Ružica Sokić, Mira Banjac, Zoran Radmilović i Danilo Bata Stojković. Batina maestralna izvedba glavnog lika Simeona Njegovana, donela je prepoznatljivost i dug život komadu koji je poslednji, 298. put odigran na 22. godišnjicu premijere. Po njegovom odlasku predstava je skinuta sa repertoara pozorišta u Svetogorskoj.

Skoro 16. godina kasnije (1. februara 2018.) delo je premijerno izvedeno, simbolično, na sceni ‘Danilo Bata Stojković’. Zvezdara teatar je publici predstavo novu verziju komada, u režiji Gorčina Stojanovića. Glavnu ulogu u novoj podeli tumači Branislav Lečić, uz njega su između ostalih Anica Dobra i Slavko Štimac.

Radnja se dešava u burnom, revolucionarnom periodu (1847. i 1848. godina) i prati odnose u bogatoj cincarskoj porodici Njegovan čija glava Simeon iz Beča, u koji je politički prognan, rukovodi velikom trgovačkom firmom ‘Simeon Njegovan i sin’. Prepiske, tj. korešpodencija predstavi daju specifičnost usled ređeg direktnog dijaloga između likova do kojeg dolazi jedino kada ga prepiska izazove.

Pred beogradskom publikom je prilika da provere zašto je predstava ‘Korešpodencija’ postala čuvena. ukoliko je do sada nisu pogledali ili u suprotnom da se na to podsete. Dok je pred glumcima u novoj podeli verovatno najteži zadatak koji su mogli da dobiju – ponoviti fantastično tumačenje likova prethodne nezaboravne postavke.

Uloge:
Simeon Njegovan Lupus – Branislav Lečić
Simeon Njegovan Hadžija – Slavko Štimac
Milica Njegovan – Anica Dobra
Juliška Tolnaj – Jelena Stupljanin
Šamsika Tot i ostali – Branko Vidaković
Simeon Njegovan (mladi gazda) – Joakim Tasić

 

Dodatne informacije o događaju i ulaznicama pronađite klikom na link ispod.

 
Korešpodencija (zvezdarateatar.rs) | Foto: Nikola Vukelić
Korešpodencija (zvezdarateatar.rs) | Foto: Nikola Vukelić
Korešpodencija (zvezdarateatar.rs) | Foto: Nikola Vukelić

Na Repertoaru

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

17

maj

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap