Knjiga: Kopenhaška trilogija - Tove Ditlevsen | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Tove Ditlevsen

Kopenhaška trilogija


Naslov koji je vrlo brzo postao tražen među srpskim čitaocima.


Kada se nešto klasifikuje kao kvalitetno štivo, uglavnom tu činjenicu potvrđuju knjiški kritičari i u najvećem broju slučajeva – aktivni čitaoci. I ovog puta, izglasali su da je novi hit ovog leta Kopenhaška trilogija, danske književnice Tove Ditlevsen koja je savremenu prozu podigla na viši nivo.

Knjiga je od momenta kada je ugledala svetlost dana izazvala prijatne reakcije. Tove Ditlevsen kako moderni istoričari tvrde jedna je od najznačajnijih ličnosti danske književnosti dvadesetog veka. Nama manje poznata, ali ipak – objavila je više od trideset knjiga i primila nekoliko renomiranih nagrada.

Ono po čemu je poznata jeste njena zbirka pesama ‘Devojačka duša’, sa kojom je ujedno debitovala u spisateljskom svetu. Pored knjige Kopenha[ka trilogija, napisala je i roman ‘Lica’ (1968). Nažalost, zbog brojnih emocionalnih problema i borbe sa zavisnošću, počinila je samoubistvo u 58. godini života.

 

„Kao starica koja se priseća svoje mladosti, pomislila sam da sam pre samo nekoliko godina bila vedra i zdrava devojka s mnogo prijatelja, puna želje za životom. Ali ta misao je brzo proletela. Ako mi ne bude bolje, pomislila sam, zvaću Gerta Jergensena i ispričaću mu sve. I neću to učiniti samo zbog svoje dece već i zbog svojih knjiga koje još nisam napisala.“, citat iz knjige Kopenhaška trilogija

 

Kroz ceo roman, autor iznosi svoja intimna iskustva i to u tri celine, međusobno odvojene, ali povezane njenim uspomenama i ljudima koje je sretala, a koji su joj istovremeno činili dobro i loše. Toliko iskrenosti, bola i melanholije se može pronaći na svakoj stranici, pa nije ni čudo što je ova knjiga za kratko vreme postigla značajan uspeh.

Već sada možete imati svoj primerak knjige ‘Kopenhaška trilogija’ u kućnoj biblioteci i po ceni od 891 dinar kako preko zvaničnog sajta izdavača Booka ili u svim knjižarama (za sada) u prestonici. Utisci nakon čitanja ove „realne fikcije“ su neverovatni, a na vama je da ih potvrdite. 

Lepota čitanja je upravo u skrivenim draguljima koji su oda savremenoj književnosti i nekim budućim generacijama koje će preporučivati ovakva remek-dela.

 
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap