Knjiga: Jutarnja zvezda | Karl Uve Knausgor | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Karl Uve Knausgor

Jutarnja zvezda


Knausgor kuca na naša vrata u velikom stilu.


Skandidavsko književno stvaralaštvo je definitivno poseban univerzum, koji nas iznova iznenađuje savršenim romanima. Karl Uve Knausgor je već uveliko dokazana zvezda norveškog literarnog neba, i to je neosporna činjenica. Kada je stavio tačku na šest tomova Moje borbe, a potom oduševio čitalačku javnost sa tetralogijom Godišnjih doba, uspeo je da napiše roman Jutarnja zvezda, diva sa više od 700 stranica koje uključuju avanturu koja će vas oboriti sa nogu.

Ovu knjigu Knausgor je počeo da piše pred sam početak epidemije, tokom koje ga je, kako i sam kaže, izolacija navela da kreira štivo koje odstupa od njegovog stila pripovedanja. I čim počnete sa čitanjem, shvatite da je profesor Arne zapravo Uve, a da mentalno nestabila žena Tuve nosi određene karakteristike Lidije iz ‘Moje borbe’. Štaviše, ovde ne postoji jedan, već devet unikatnih naratora koji su na ovaj ili onaj način usko povezani. I baš zbog toga, Karl se baca u pisanje jednog neobičnog polifonijskog romana, kojeg od početka do kraja obiluju sjajni dijalozi, a njima pridodajte i natprirodne elemente iz metafizike. 

U delu ‘Jutarnja zvezda’, priča se odvija na samom jugu Norveške, kada se tokom vrelih, letnjih meseci na nebu pojavljuje nova, bleštava zvezda, veća i sjajnija od svih drugih. Upravo ona je u najvećoj meri uzrok neobičnih društvenih pojava, uključujući ubistva, halucinacije i ostale forme neprihvatljivog ponašanja, čime na površinu izbijaju najgore strane svih devet likova. 

Ono što zaista krasi ovaj roman jeste razlika između onog što pročitate i ono što između redova tumačite. Dodajte tome večitu borbu između teologije i religije, kao i piščev autoritet prilikom građenja likova, gde on preuzima neke od njihovih osobina i tako gradi sopstveni lik.

Knjigu ‘Jutarnja zvezda’ možete kupiti u nekoliko Bookastore knjižara na određenim beogradskim lokacijama, ili u par klikova preko zvaničnog sajta po promotivnoj ceni.

Zanimaju nas vaši utisci i da li je ovaj neobičan klasik uspeo da ispuni vaša određena očekivanja.

 
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap