Jazavac pred sudom - Film | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Inspirisano pripovetkom Petra Kočića

Jazavac pred sudom

Režija: Mark Vindon


Neobična priča uskoro na bioskopskom platnu.


Srpska književnost je vredna divljenja, bez obzira o kojoj vremenskoj instanci pričamo. Pogotovo ako se iza života svakog umetnika kriju brojne zanimljivosti. Za Petra Kočića često umemo da kažemo da je on najnesrećniji i najveći među našim piscima. Naša javnost ga nikada neće zaboraviti, a u srpskim bioskopima će se uskoro pojaviti adaptacija njegovog romana Jazavac pod sudom.

Petar Kočić je za života važio za nekoga ko nema dlake na jeziku. Svoja najbolja dela je pisao u vremenima kada se najviše bunio protiv tadašnje vlasti. Ono što nije mogao da izrekne u takozvanoj ozbiljnoj prozi, iskazao je kroz satiru. Upravo su ‘Jazavac pred sudom’ i ‘Sudanija’ postala dela koja su se čitala u jednom dahu, ali stidljivo prepričavala samo u krugu probranih prijatelja.

Na Kočića se zapravo gledalo kao na čoveka izuzetnih krajnosti. Ljudi su ga ili u potpunosti voleli ili u potpunosti mrzeli. Pričali su da je bio previše političar za književnika i premalo racionalan za političara. Zapravo, mnoge njegove kolege su tvrdile da je on bio najbolji srpski pisac.

Jedna od zanimljivih činjenica je ta da je ceo film snimljen u KPGT teatru za samo dva dana, što se verovatno nije mnogo puta desilo u istoriji kinematografije, ali su intenzivne probe pred realizaciju trajale punih mesec dana. Kada je vladavina Austro-Ugarske bila na vrhuncu, ekscentrični David Štrbac tuži Jazavca koji zauzima njegovo polje kukuruza, a u tom momentu je bio zarobljen i doveden pred sudije. 

U glavnim ulogama našli su se Daniel Kovačević, Ema Gojković, Vanja Nenadić i Tamara Radovanović. Već sada vlada veliko interesovanje za ovaj istorijski, a naučno-fantastični film. Kako njegovi organizatori najavljuju – očekuje se značajna posećenost. 

Film ‘Jazavac pred sudom’ biće na bioskopskom repertoaru od 3. februara. Da li ste već rezervisali svoje karte za ovu zimsku premijeru?

 

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap