Izložba 'BOB' | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Retrospektivna izložba ilustracija Dobrosava Boba Živkovića

Izložba ‘BOB’


Ako bismo izdvojili umetničko dešavanje koje nas je i te kako iznenadilo, a koje smo jedva dočekali, to je upravo ova izložba.


Ne postoji osoba koja nije čula za jednog, jedinog Dobrosava Boba Živkovića. Čovek koji nam je ulepšao detinjstvo, a ovaj odrasli život čini još magičnijim. Čovek koji svojim ilustracijama pokazuje da je svako odraslo biće i dalje dete u duši, samo je malo zaboravilo šta ga ispunjava srećnim. U periodu od 2. do 23. oktobra u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu održaće se impozantna retrospektivna izložba koja će posetiocima približiti karijerni put ovog vanvremenskog umetnika. Preko 1500 Bobovih ilustracija će biti prikazano, sa krajnje neobičnom scenografijom i posebnim iznenađenjima. Kao šlag na tortu, Bob će premijerno predstaviti svoju prvu monografiju, sa svim legendarnim i novim ilustracijama, a verovatno da svi njegovi crteži ne mogu stati u samo jedno papirno delo.

Dobrosav Bob Živković je po svim kriterijumima nezamenljiv. U jednom intervjuu, priznao je da je bio užasan u sportu i prirodnim naukama. Tako je onda seo i počeo da crta. Svuda i u svakom momentu. Jedini je ilustrator u Srbiji koji je čak pet puta dobijao Neven (nagradu za najboljeg dečjeg ilustratora) i tri Zlatna pera za najbolje ilustrovanu knjigu. O njegovim ostalim priznanjima i nagradama, ispunili bismo stranice i stranice našeg Repertoara.

“Svet je pun dobrih, plemenitih, normalnih ljudi. Oni loši su se zgrčili u svojim mikroprostorima mržnje i ubeđuju nas da je svuda zlo, da ne izlazimo napolje jer pada kiša, jer je upeklo sunce, jer je promaja, jer nas komšije mrze… Oni žive od našeg straha, a plaše se našeg smeha.“

Oni koji su rasli uz knjige izdavača ‘Kreativni centar’ su istovremeno stasavali uz Bobove ilustracije. U našim očima je veliki, između ostalog, zbog činjenice da je učestvovao kao i kreator naučne fantastike, radom na Tolkinovoj trilogiji Gospodar prstenova, kao i u sklopu bestselera Stivena Kinga.

Radno vreme Muzeja primenjene umetnosti u ulici Vuka Karadžića 18 jeste od utorka do subote (11h – 19h), a cene ulaznica se kreću u zavisnosti od toga da li dolazite individualno, u grupi ili ste član određene umetničke organizacije/institucije (od 100 do 200 dinara). Sve ove neophodne informacije možete potražiti na zvaničnom sajtu Muzeja: mpu.rs

Ko ne može da dočeka ovaj oktobarski, umetnički gušt?

 
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap