Hasanaginica - predstava | Narodno pozorište
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Ljubomir Simović

Hasanaginica

Režija: Jagoš Marković


Ovo je jedna od onih predstava koja će dotaći one najtananije i najskrivenije kutke vaše ličnosti.


Vest da je drama Hasanaginica (u izvođenju Novosadskog pozorišta) početkom juna 2019. godine osvojila eminentnu nagradu 64. Sterijinog pozorja je nešto što smo svi očekivali. Sa pravom se opisuje kao jedan od najkvalitetnijih i najposećenijih komada u novijoj istoriji srpskog pozorišta. Svoju verziju drame Ljubimira Simovića već dve decenije publici predstavlja i Narodno pozorište u Beogradu. Teška, lepa, lucidna, strastvena, srdačna… to su prvi opisi koje ćete čuti o Hasanaginici. Ovo je komad o jednoj ženi. O ženama. Kao stamenim figurama, sa svim svojim nesigurnostima, strahovima, čežnjama, patnjama i ljubavima.

Ne postoje podeljeni utisci oko predstave ‘Hasanaginica’, jer se svi slažu u jednom – na toliko nivoa je složena, uverljiva, obavijena teškim osećanjima i dramatična ne određene trenutke. Može biti podsetnik na ljudske slabosti, ali istovremeno i na individualne težnje. Od početka pa do samog kraja komad drži pažnju jer saživeti se sa likovima je i te kako moguće.

Režiju potpisuje Jagoš Marković, a sa njegovim učešćem svako ostvarenje je osuđeno na uspeh. Glumačka ekipa je pažljivo odabrana i nju između ostalih čine: Vanja Ejdus (u ulozi Hasanaginice), Nenad Stojmenović (u ulozi Hasanage), neprikosnovena Radmila Živković (u ulozi Hasanagine majke), Aleksandar Srećković (u ulozi Bega Pintorovića), zatim Darko Tomović, Igor Đorđević i Petar Božović. Ljudska patnja je prikazana na drugačijem nivou od onog na koji smo navikli, a sve to posmatrano iz perspektive jedne žene.

S obzirom na to da se predstava ‘Hasanaginica’ redovno prikazuje na sceni ‘Raša Plaović’, cene karata su pristupačne svima. Kreću se u rasponu od 800 i 1200 dinara, a blagajna Narodnog pozorišta je otvorena svakog radnog dana i subotom od 11h do 15h i od 17h pa sve do početka predstave. Period od 17h pa sve do starta komada važi i za nedelju. Ukoliko nemate slobodnog vremena, uvek vam je na raspolaganju jednostavan sajt pozorišta na kojem možete nabaviti vaše karte.

Hasanaginica je predstava koja danas predstavlja deo opšte kulture svakog pojedinca. I tu nema spora. Samo je razlika u tome kako ćete je vi doživeti i osetiti.

 
Hasanaginica (narodnopozoriste.rs)
Hasanaginica (narodnopozoriste.rs)
Hasanaginica (narodnopozoriste.rs)

Na Repertoaru

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap