Golmanov strah od penala | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Peter Handke

Golmanov strah od penala


Nobelovac kojeg obožavamo da čitamo. I to sa posebnim razlogom.


Njegovo ime je Peter Handke, i verovatno jedan od naših omiljenih savremenih Nobelovaca. Možda je nagrada došla sa 20 godina zakašnjenja, ali prema njegovom mišljenju ipak u pravo vreme. Godina 2019. je za ovog austrijskog pisca bila sudbonosna jer mnogi smatraju da Nobelova nagrada za književnost nije mogla pasti u bolje ruke. Švedska akademija je ovog književnika prepoznala kao nosioca promena i pisane reči koja je i te kako otrežnjujuća, realna, ponekad surova i svakako – nezaboravna.

Golmanov strah od penala predstavlja jedno od najreprezentativnijih dela Petera Handkea. U ovoj brojčano kratkoj, ali jezgrovitoj priči opisano je nekoliko dana života bivšeg golmana Jozefa Bloha. Njegova svakodnevica je obojena rutinskim radnjama bez neke specijalne dinamike – šetnja, odlazak u prodavnicu, gledanje omiljenog filma u bioskopu i kuvanje ručka. Naizgled hladne spoljašnosti, mnogi ne mogu da dokuče šta se krije iza njegovog uzdržanog ponašanja.

Međutim, nakon učinjenog zločina, počinje da umišlja nepostojeće razgovore, diskusije i pretnje. Okružen je mračnim mislima, u večitoj dilemi da ga neko prati, prisluškuje i odmerava. U momentima očaja, kada je sam sa sobom, dolazi do onog pitanja, kakav značaj on pruža ovom svetu svojim prisustvom i da li postoji nada za njegovo spasenje. Blago rečeno, ekskomuniciran je iz zajednice u kojoj živi, tačnije sam se izolovao od pogleda radoznalih komšija, prijatelja i porodice.

„Pišem ne stalno i u svakom slučaju. Kada pišem, onda stvano pišem, po ceo dan, ponekad mesecima, sve dok ne završim. Ali to nije moja uobičajena svakodnevica. Rekao bih da sam u tom smislu lenj. Volim da odugovlačim, samo iz razloga dok finalan tekst ne sazri i ne bude stavljen na papir.“, Peter Handke

Biser svetske književnosti, knjigu ‘Golmanov strah od penala’ možete nabaviti direktno u svim Laguninim knjižarama širom zemlje i to po ceni od 599 dinara i istovremeno iskoristiti pogodnosti njihovog Kluba čitalaca. Ujedno vam je dostupna i elektronska verzija knjige putem aplikacije Delfi knjižare.

Stoga, jedva čekamo vaše utiske ukoliko ste pročitali ‘Golmanov strah od penala’ ili tek treba da uživate u stranicama koje je stvorio umetnik čiji se talenat, marljivost i ljubav prema pisanoj reči poštuju godinama unazad.

 

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap