Knjiga: Godina magijskog mišljenja - Džoun Didion | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Džoun Didion

Godina magijskog mišljenja


Kako se piše i objašnjava najraširenija patnja – tuga?


Postoje savremeni svetski klasici koje je nemoguće izbeći u čitalačkoj rutini. Među njima je i fantastično, višestruko nagrađivano delo Godina magijskog mišljenja, američke spisateljice Džoun Didion. Izdavačka kuća Štrik je prepoznala potencijal ovakvog jednog štiva i uvrstila ga u svoju ponudu.

„Volim te više od jednog dana“ je citat koji Odri Hepbern kao ledi Marijan izgovara Šonu Koneriju u ulozi Robina Huda nakon što je oboma dala smrtonosan napitak. To je ujedno i podsetilo Džoun kad joj je suprug šaputao te reči kad god je odlazio s intenzivne. Ona je zaključila da je mogla samo da tuguje, ne i da žaluje. Tuga je pasivna. Tuga te naprosto obuzme. Žalovanje, postupak izlaženja na kraj sa tugom, zahteva pažnju. Stoga, nakon iznenadne smrti njenog muža u potpunosti se posvećuje istraživanju pojma smrti.

Kako i sama kaže, nju su od detinjstva učili da u teškim trenucima čita, uči, prostudira i pogleda u litraturi jer je u obaveštenosti moć. Stoga ćete kroz skoro svih 170 strana ovog književnog umetničkog dela saznati zbog čega je smrt i dalje misteriozna sekvenca o kojoj najmanje znamo, a od koje se u manjoj ili većoj meri svi plašimo. Istinska žalost kroz koju autorka prolazi je dodatno multiplikovana zbog ćerke koja je u tom momentu bila u dubokoj komi ne znajući za tužne vesti.

Čim je objavljena 2005. godine, ne samo u Americi već i šire, knjiga ‘Godina magijskog mišljenja’ je zadobila status klasika koji na racionalan, a na magičan način objašnjava proces tugovanja i šta se krije iza toga. Didion je samo štivo adaptirala i za pozorište. A 2019. godine roman je uvršten na Gardijanovu listu najboljih 100 knjiga 21. veka. 

Ovu književnu poslasticu već sada možete poručiti preko Štrikovog zvaničnog sajta po ceni sa popustom od 959 dinara ili svratiti direktno kod njih u Vlajkovićevu 7, usput popiti kafu i uživati u ovim stranicama.

Veoma nas interesuje vaše viđenje Džounine percepcije tuge i šta vas je najviše zaintrigiralo tokom čitanja knjige ‘Godina magijskog mišljenja’.

 

 
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap