Knjiga: Frida | Hejden Herera | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Hejden Herera

Frida


Ovo nije još jedna biografija o Fridi Kalo.


Koje sve ličnosti iz sveta umetnosti su na vas ostavile snažan utisak? Verujemo da taj spisak uključuje sve one koji su ne samo svojim vanvremenskim delima, već i ličnošću proširile značaj kulture na svaki aspekt društva. Frida Kalo je bila jedna od njih.  

Knjiga Frida, američke istoričarke umetnosti Hejden Herere, je sveobuhvatna i neverovatna biografija umetnice koja je obeležila jednu epohu. Ona je zapravo jedna od ikona 20. veka. Način na koji se uhvatila u koštac sa sopstvenom sudbinom, u teškom i okrutnom u vremenu kada su svi posustajali duhom dovoljno govori o njenoj ličnosti. Za Fridu slikarstvo je predstavljalo borbu za sopstveni život. Viva la Vida je slogan koji je živela do poslednjeg izdisaja. 

„Stopala, za šta ćete mi vi, kada imam krila da letim?“

Jedan tramvaj je bio prekretnica za nju. Dala joj je snagu da bude nesvesno najbolja. Na tom putu upoznaje Dijega Riveru, u tadašnje vreme najzapaženijeg meksičkog slikara koji je opravdavao svoju karijeru nemarnog ljubavnika i izvanrednog umetnika. Fridine boje, neosporna mašta, želja da uhvati neuhvatljivo je nadvladavala svaku prepreku. I gotovo se stalno uveravamo u to koliko su ljudi voleli Fridu Kalo.

Oni priznaju da je bila sarkastična i nagla, ali često im oči zasuze dok je se prisećaju. Listajući ovu knjigu, bićete svedoci njene unutrašnje borbe za sopstvene ideale i želje da ostane nepokolebljiva u odlukama koje donosi. Na putu revolucije, upoznaje Leona Trockog, ruskog revolucionara koji je pronašao azil upravo u njenoj kući. Gotovo svima je poznata i istorija nama omiljene plave kuće, ali i mosta koji je izgrađen između njenog doma i Dijegovog ateljea. Sve je to upotpunjeno fantastičnim fotografijama.

Svoj primerak ove sjajne knjige možete kupiti direktno na sajtu izdavačke kuće Štrik po povlašćenoj ceni od 1732 dinara ili u knjižarama Delfi, Vulkan, Plato, Plavi krug i ostalim popularnim mestima.

Umetnice poput Fride zaslužuju da priča o njima nikada ne ostane zaboravljena. Zato postoje štiva poput ovih, da nas podsete na važnost umetnika koji su nam u amanet ostavili neprocenjivu zaostavštinu.

 
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap