Foliranti - Momo Kapor | Knjiga | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Momo Kapor

Foliranti


„Ipak nisam pobeđen sve dok ne priznam poraz, a ja ga još ne priznajem.“


Da li se i vama nekada desilo da određena knjiga, serija ili film u vama bude beskrajnu nostalgiju za vremenima u kojima nikada niste živeli? Vremenima u kojima je sve bilo jednostavnije, lepše i bliskije. Zbog takvih umetničkih dela mi verujemo u lepotu čitanja i uživanja u istom. Momo Kapor je to uspeo sa svojim prvim romanom Foliranti.

Obradovala nas je vest da su ‘Foliranti’ doživeli svoje ponovno izdanje pod okriljem izdavačke kuće Laguna i da ova knjiga zapravo predstavlja svojevrsno štivo o snovima mladosti i nekim vremenima koja više ne postoji. Roman koji se od prve, pa sve do poslednje stranice čita sa lakonskim uživanjem, bez ikakve druge zabrinutosti.

Pedesete godine su po rečima Mome Kapora bile izuzetno burne, nostalgične i nekako otrežnjujuće. I to je do detalja opisao. Nepripadanje svetu u kojem se nalazi je uočljivo u svakom trenutku, a on to uspešno niveliše pravim prijateljstvima i iskrenim ljubavima. Neke čežnje su neosporne, a tako olako shvaćene, kao njegova ljubav prema Mimi Leševskoj, perspektivnoj beogradskoj manekenki iza čije maske se krije jedna nesigurna i nesnađena devojka. Međutim, u fokusu romana je njegovo prijateljstvo sa Aleksandrom, od milošte Aletom, kapitenom fudbalskog tima.

Trio Momo-Ale-Mima postaje nerazdvojan u vremenima kada su jedinstvo i podrška bili na ceni. Svaki opis popijene kafe u čuvenom Kolarcu ili smrzavanje na minusu u hladnim sobama novobeogradskog Studenjaka nas nekako bacaju u lepršavu melanholiju i razmišljanje. Njihove avanture su domišljate i spontane dok sanjaju o tome šta žele da postanu ili sa kim žele da ostare. Iako je na prvi pogled vrcava i slatka, knjiga ‘Foliranti’ krije ozbiljne i duboke poruke sadržane u tužnom kraju. A Momo Kapor je to umeo da opiše samo na njegov, svojstven način.

Svoj primerak ovog klasika možete kupiti u svim Lagunina i Delfi knjižarama po ceni od 699 dinara ili jednostavnijom kupovinom na sajtu izdavača (baner ispod teksta). Pored toga, možete ostvariti i brojne pogodnosti ukoliko ste član njihovog Kluba čitalaca.

U kojim dogodovštinama sa ovih stranica ste se vi pronašli?

 
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

17

maj

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap