Figarova ženidba - Opera | Narodno pozorište
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Volfgang Amadeus Mocart

Figarova ženidba

Režija: Jagoš Marković | Dirigent: Premil Petrović

GLEDAJ ONLINE


Mocartova remek-dela na daskama Narodnog pozorišta.


Operski komadi su jednom rečju – antologijski. Prkose vremenu, prostoru i logici. Okarakterisani su kao jedinstvena remek-dela koja vremenom postaju sve popularnija i traženija. Jedno od takvih je i Figarova ženidba ili ‘Ludi dan’ koju je 1786. godine napisao veliki Volfgang Amadeus Mocart, prema istoimenoj pozorišnoj komediji francuskog književnika Bomaršea. Libreto potpisuje Lorenco da Ponte.

Ovo je zapravo najpoznatija ženidba koja kroz vekove ne menja svoj koncept i smisao. Definisana je kao komična opera, gde su likovi i njihova priča potpuno iskarikirani. Kroz četiri čina, opisana je ljubavna drama. Figarova uvertira je jedna od najpoznatijih, a prikazuje Figarovu želju za životom, pesmom i lepim događajima.

Radnja se odvija u manjem španskom gradu, Figaro i Suzana oduševljeno spremaju svoje venčanje, međutim, u toj nameri ih sprečava Grof Almaviva (njihov poslodavac) koji je zaljubljen u Suzanu. Pored njega, pojavljuju se i Grofica Rosina, lokalni tinejdžer Čerubino, gospođica Marčelina, Kerubin, Dr Bartolo, Bazilio, Antonio, Barbarina i Don Kurcio.

Zanimljiva anegdota je da je Bomaršeov komad jedan period bio zabranjen zbog istaknute satire na aristokratski način života. Na premijeri u Beču, na zahtev publike izvođači su ponovili pet arija zbog veličanstvenosti opere. U srpskoj verziji, uloge su podeljene: Vladimiru Andriću, Katarini Jovanović, Snežani Savičić Sekulić, Svetlani Bojčević, Nebojši Babiću i članovima Operskog studija Narodnog pozorišta “Borislav Popović“.

Kostimi i dekor su u potpunosti izrađeni u radionicama Nacionalnog teatra. Uspehu ove arije na srpskoj pozorišnoj sceni je definitivno doprinelo i učešće Jagoša Markovića, koji je na njemu svojstven način režirao ovo svetsko ostvarenje. U kombinaciji sa vrhunskim kompozitorom, fantastičnim orkestrom i izvanrednim umetnicima na sceni, ‘Figarova ženidba’ sa razlogom nosi epitet kultne opere.

Operu ‘Figarova ženidba’ možete pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Narodnog pozorišta, u subotu 13. juna sa početkom od 21 čas. Uzevši u obzir celokupno Mocartovo stvaralaštvo koje je prikazano na svojstven način, verujemo da ćete u istom i uživati. 

 
Prepoučujemo

13

jul

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

27

jun

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap