Fantom iz Opere | Pozorište na Terazijama | Mjuzikl
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Ričard Stilgo | Endrju Lojd Veber

Fantom iz Opere

Režija: Jug Radivojević, Muzika: Endrju Lojd Veber, Stihovi: Čarls Hart


Zasigurno jedan od prepoznatljivijih remek-dela na repertoaru Pozorišta na Terazijama.


Za mjuzikl Fantom iz Opere (ako već niste pogledali) sigurno ste čuli putem preporuke vaših prijatelja ili poznanika. U pitanju je klasik koji je dobio svoje drugo ruho kroz različite umetničke forme. Naime, ovo je istoimeni roman francuskog pisca Gastona Lerua, koji potiče iz 1910. godine. Svoju planetarnu popularnost je stekao kroz šarenolike filmske, a najviše pozorišne adaptacije – nemi horor film iz 1925. godine i mjuzikl Endrjua Lojd Vebera (Andrew Lloyd Webber) iz 1986. godine.

Romanu je nastao kao posledica iz realnih, istorijskih događaja u operskom svetu, obuhvatajući period 19. veka. Radnja počinje u momentu najvećeg uspeha operske umetnice Kristin, dok se istovremeno u glavnoj Operi dešavaju paralelna događanja – pojava fantoma koji sa umetničkim svetom komunicira putem pisama. On ujedno postaje opsednut Kristinim glasom i pojavom. Zanimljivo? Nastavite sa čitanjem.

Kada govorimo o samom mjuziklu i njegovoj svetskoj popularnosti, on je premijerno izveden u Londonu 1986. godine, a 1988. Njujork je ostao zapamćen kao grad po najdužem izvođenju (preko 12000 predstava). Čak 150 miliona gledalaca ga je pogledalo, izvodi se na 15 jezika u preko 30 zemalja. Sam mjuzikl je dokaz koliko su predstave moćno oružje. Predstave u kojima pozorište opravdava svoju važnu i nezamenljivu ulogu u svetu umetnosti.

Zanimljiva činjenica jeste ta da je glavni junak ovog mestralnog dela upravo – muzika. Neslućene visine popularnosti je Pozorište na Terazijama zaslužilo upravo dobijanjem prava izvođenja ovog mjuzikla, prvi put na Balkanu i to na srpskom jeziku. Kompleksnost ove predstave se upravo sastoji u profesionalnom i vrhunskom timu izvođača. Između umetnosti i života se nalazi ‘Fantom iz opere’, a fantastični umetnici ga samo predstavljaju na najuzvišeniji mogući način.

Neke od glavnih uloga pripradaju Marti Hadžimanov, Mirjani Matić, Slavenu Došlu, Slobodanu Stefanoviću, Nikoli Bulatoviću, Mileni Vasić. Baletske umetnice poput Milice Pavlović, Ivane Dubovac i Jelene Vuković upotpunjuju ovaj pozorišni performans, a maestralan hor i orkestar delo ‘Fantom iz Opere’ čine mjuziklom za divljenje ne samo u Beogradu, već i širom sveta. Ko nije – neka obavezno pogleda, jer se ovakav kulturni gušt ne propušta!

 

 
Fantom iz Opere (pozoristeterazije.com)
Fantom iz Opere (pozoristeterazije.com)
Fantom iz Opere (pozoristeterazije.com)
Fantom iz Opere (pozoristeterazije.com)
Fantom iz Opere (pozoristeterazije.com)
Fantom iz Opere (pozoristeterazije.com)

Na Repertoaru

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap