Balet: Evgenije Onjegin | Narodno pozorište | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Petar Iljič Čajkovski

Evgenije Onjegin

Libreto i koreografija: Lidija Pilipenko, Dirigent: Đorđe Pavlović


Poznato Puškinovo delo pretočeno je u baletsku formu.


Na ceni će uvek biti klasici koji će kroz vreme i narednim generacijama uspešno preneti poruku o važnosti umetnosti. Balet je oblik igre koji volimo da gledamo, baš zbog doze elegancije i senzualnosti koju nosi sa sobom. U našim teatrima, balet je izuzetno cenjen i dostupan, a uživanje u njemu zagarantovano. Pogotovo ako se rade adaptacije po prepoznatljivim tradicionalnim delima velikih imena iz sveta muzike.

Balet Evgenije Onjegin je nešto što se apsolutno ne propušta. Čuveno istoimeno delo koji predstavlja biser ne samo ruske, već i svetske književnosti napisao je Aleksandar Sergejevič Puškin davne 1831. godine. Da je talenat izuzetno cenjen prepoznao je i najpoznatiji ruski kompozitor svih vremena, Petar Iljič Čajkovski koji je kreirao muziku i tako dodao svoju čaroliju ovom delu.

Ovaj komad je svoju premijeru na Velikoj sceni nacionalnog teatra imao 2017. godine i od tada niže samo veliku posećenost. Ulogu mladog Onjegina glume Jovan Veselinović i Dejan Kolarov, Tatjanu Bojana Žegarac Knežević, njima se pridružuju i Igor Pastor, Teodora Spasić, Milan Rus i Miloš Živanović.

Čini se da je ljubav između Tatjane i Onjegina jedna od najčešće ispevanih, napisanih i prevedenih, a zbog svoje tragične note ona je i jedna od omiljenih književnih saga. Kao teška i izuzetno komplikovana ličnost, Evgenije Onjegin u vremenu razvrata, pogrešnih ideala i neshvaćene taštine pokušava da pronađe sebe i čini se da svuda kasni. Shvativši koliko je pogrešio u vezi sa Tatjanom ignorišući njenu ljubav, on se okreće drugoj strani. Sva ova osećanja su genijalno dočarana upravo kroz baletske pokrete i muziku, a dirigent mestro Đorđe Pavlović je savršeno sinhronizovao svaki segment.

Baletsku predstavu ‘Evgenije Onjegin’ možete pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Narodnog pozorišta i to u sredu sa početkom u 21h.

Da li je ovaj baletski spektakl opravdao vaša očekivanja? Drugačiji doživljaj sveta kroz ovakvu umetničku formu je nešto što umetnost stavlja kao neizostavnu kariku u obogaćivanju duha i tela. I to je ono što je zaista važno.

 

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap