Knjiga: Dvori od oraha - Miljenko Jergović | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Miljenko Jergović

Dvori od oraha


Hronika 20. veka na jergovićevski način.


Neke su knjige sjajni učitelji, i takva štiva ostaju kao sigurna preporuka budućim naraštajima koji će uživati u pričama izmišljenih ili stvarnih ličnosti. Dvori od oraha, talentovanog Miljenka Jergovića nije samo još jedan roman, već velelepno delo koje je neizostavno vašoj čitalačkoj listi. 

Koga god smo pitali, tvrdi da je ovo aždaja od knjige ne zbog svoje obimnosti, nego zbog onoga što je u njoj napisano. I načina na koji je napisana. Britko, neočekivano, sa umerenom doze melanholije i neobjašnjive sete. Upravo je zbog toga Miljenko Jergović jedan od najznačajnijih autora 21. veka.

 

„Ne možeš stalno raditi ono što od tebe očekuju. Ni ja to ne mogu, pa se onda sakrivam, a drugi primijete ili ne primijete, primjećuju oni koji te vole i slučajno su u blizini.“, citat iz knjige ‘Dvori od oraha’

 

Ova epska saga o dve međusobno isprepletane porodice, prati Reginu Delavale (rođenu Sikirić) od rođenja 1905. godine, do smrti u dubrovačkoj bolnici 2002. godine. Priča se zapravo dešava unazad, jer roman počinje s petnaestim poglavljem, baš pred Regininu smrt, i završava prvim, odnosno – njenim rođenjem. Već sa Reginom i njenim odnosom sa ćerkom Dianom, priča postaje izuzetno tajnovita, intrigantna, polako uvlačeći u radnju i ostale članove složenog porodičnog stabla.

Ono što je zapravo zadivljujuće, jeste način na koji Jergović iznova pravi zaplete, pri čemu ne očekujete da će dešavanja krenuti pogrešnim smerom. On svoje junake baca na razne strane sveta – od Dubrovnika do Pariza, preko Sarajeva i Mostara, do Trsta i Rijeke. I upravo akteri bi mogli da budu roman za sebe, ali su oni sve vreme direktno i indirektno povezani, zbog čega se ovakvo pripovedanje smatra velikim.

Knjiga ‘Dvori od oraha’ je dostupna kod različitih izdavača, ali mi vam svakako preporučujemo ono najdostupnije – preko Booka knjižara, po ceni od 1199 dinara, pogotovo ako nabavljate primerak putem njihovog sajta.

 
Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

Prepoučujemo

04

april

    Prijavi se na newsletter

    1 Komentar o “Dvori od oraha

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap