Balet: Don Kihot | MTS dvorana | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Sofia Capital Ballet

Don Kihot


Baletski spektakl koji nikako ne smete propustiti!


Iako se smatra izuzetno zahtevnim muzičko – scenskim delom, balet kao jedna od najstarijih formi izražavanja umetnosti ne gubi na značaju. Da bi jedan balet postao uočljiv kod publike, on postaje sve traženiji jer njegovi protagonisti moraju da imaju umeće pevanja, i kao solisti i kao pojedinci u sklopu hora. Zbog toga se balet Don Kihot smatra jednim od najlepših i najtraženijih u svetu. Upravo će beogradska publika moći da uživa u njemu 19. novembra, kada će se po prvi put u mts Dvorani izvesti balet ovakvog kalibra.

Migel de Servantes je napisao remek-delo španske i svetske književnosti, koje je ujedno i njegova najpoznatija knjiga. Prvi deo romana je objavljen daleke 1605. godine, pod nazivom Veleumni plemić Don Kihot od Manče, dok je drugi deo objavljen deset godina kasnije pod nazivom Drugi deo veleumnog plemića Don Kihota od Manče. Do danas, ovaj klasik zauzima 2. mesto najštampanijeg i najprevođenijeg književnog dela na svetu – odmah posle Biblije. Neophodno je razumeti da su viteški romani bili izuzetno popularni u Španiji tokom Servantesovog vremena, a Migel je uspeo da napiše velelepnu parodiju na viteštvo tog vremena.  

Priča o dva prijatelja koji se drže zajedno u istoj nevolji bila je inspiracija mnogim umetnicima da kreiraju mjuzikle, predstave i balete širom planete. I upravo će to putovanje kroz živopisnu špansku prirodu, bitke i najlepšu ljubavnu priču biti prikazani u baletu koji je postao neizostavan komad na svim svetskim baletskim scenama. Grupa Sofia Capital Ballet će zasijati u punom sjaju, zahvaljujući unikatnoj koreografiji Mariusa Petipa i Aleksandra Gorskog. Kao posebna poslastica i u naslovnoj ulozi pojaviće se i vanvremešna Elizabeta Formento, u ulozi Kitri i Yanier Gomez Noda, u ulozi hrabrog Bazila. Scenografiju je od prvog do poslednjeg komada napravio Ivan Tokadijev, a kostime Meglena Ilieva.

Cene karata se kreću u nekoliko kategorija u zavisnosti od toga u kojoj zoni ćete pratiti balet. Pa tako možete izabrati ulaznice po ceni od 3000, 3800, 4600 i 5400 dinara. Kroz nekoliko klikova, možete ih nabaviti na zvaničnom sajtu mts Dvorane ili odlaskom na blagajnu.

Svi koji poznaju radnju istoimene knjige, znaju da postoji milion razloga zbog čega se ovaj klasik smatra bezvremenim delom. Na konto ovakve priče, nastale su mnoge umetničke forme, ali balet će uvek biti najpopularnija. Zbog toga vam toplo preporučujemo gledanje baleta ‘Don Kihot’ iza kojeg stoji dokazana trupa profesionalaca.

 
Prepoučujemo

13

jul

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

27

jun

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap