Đura Jakšić | Između mita i stvarnosti | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Narodni muzej

Đura Jakšić | Između mita i stvarnosti


Neke muzejske postavke su vredne vašeg vremena. Ovo je jedna od takvih.


Na pitanje ko je bio Đura Jakšić, prva asocijacija jeste njegova prepoznatljiva statua u Skadarskoj 34 koja se smeši svakome ko prođe pored nje. Ukoliko niste znali, Kuća Đure Jakšića nudi interesantan sadržaj svim posetiocima, uključujući književne večeri, tematske izložbe, akustične koncerte, predstave i monodrame. Toliko kulturnog blaga ušuškano u ovom malom, beogradskom kutku.

Narodni muzej je obradovao sve svoje posetioce i ljubitelje stvaralačkog rada Đure Jakšića i napravio tematsku izložbu ‘Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti’ koja će trajati do 15. septembra 2019. godine. U saradnji sa Galerijom Matice srpske, u Velikoj galeriji Narodnog muzeja izloženo je više od 40 Đurinih slika koje su godinama sakupljane iz javnih i privatnih kolekcija. Takođe, pored standardne postavke, sve do 15. septembra, biće realizovana i različita stručna vođenja, predavanja, kao i kreativne radionice za najmlađe koje obuhvataju čitanje Đurine poezije kao i časove slikarstva.

Đura je bio i ostao jedan od najvećih srpskih rodoljuba. Ali i boema. Kafane ‘Tri šešira’ i ‘Dva jelena’ još uvek čuvaju njegov sto koji je proživeo jednu temperamentnu istoriju, kakav je bio i sam vlasnik. Umetnik od malih nogu, vešto je izbegavao monotone poslove, sa jedinom željom da se bavi slikarstvom i umetnošću uopšte, podstaknut slobodnim i buntovnim duhom koji ga je držao živim u nestalnim vremenima. Kada bacite pogled na njegovu biografiju, shvatićete da je odista bio svestran: pisac, slikar, dramaturg, pripovedač. Ali, kako je sam naveo, najviše je voleo život. I živeo ga najbolje i najveselije što je umeo. Kompleksna ličnost koja je sve svoje radosti, strahove, nadanja i najdublje emocije prikazivala upravo kroz svoja dela. Pesme, slike, pripovetke. Branko Radičević i Đura Daničić su bili Jakšićeva inspiracija, a kroz svaki njegov rodoljubivi stih može se pronaći emocija pomoću koje je nastao neki komad.

Zapamćen je kao jedan od najvećih kulturnih stvaralaca i inspiracija mnogima koji još traže svoje mesto pod ovim nebom. Zato vam toplo preporučujemo da pogledate ovu i te kako zanimljivu postavku Narodnog muzeja.

Detaljnije informacije o izložbi ‘Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti’ saznajte klikom na baner ispod.

 

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

28

mart

Prepoučujemo

15

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap