Delirijum tremens | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Delirijum tremens

Delirijum tremens

Režija i scenario: Goran Marković


Film ‘Delirijum tremens’ premijerno je prikazan na ovogodišnjem FEST-u, šest meseci kasnije konačno će se naći i na redovnom repertoaru bioskopa.


Iako kvalitet domaćih filmova često ne odgovori zahtevima naše publike, i dalje se obradujemo svakom novom ostvarenju jer je to prilika da ponovo na delu vidimo neke od omiljenih glumaca. Mnogo takvih, dragih lica videćemo u novom filmu čuvenog reditelja Gorana Markovića baziranom na uspešnoj predstavi istog imena, Beogradskog dramskog pozorišta.

Delirijum tremens je latinski izraz za duševni poremećaj koji nastaje usled dugogodišnje, prekomerne upotrebe alkohola, na našem jeziku jednostavno opisan kao „ludilo pijanaca“. Već po nazivu možemo naslutiti oko čega se „vrti“ radnja ovog filma. Glavni lik Dagi, koji će se naći u prethodno opisanom stanju, je slavni glumac koji je alkohol koristio kao odbranu od pritiska popularnosti. Završivši na psihijatrijskom odeljenju zajedno sa ostalim bolesnicima postaje deo specifične grupne terapije. Takve okolnosti dovešće do raznih tragikomičnih scena.

Glavnu ulogu u pozorišnoj predstavi tumačio je nedavno preminuli bard našeg glumišta Predrag Ejdus. Njegova želja je i bila da ovo delo dobije svoju filmsku verziju, iako nije bio u stanju da pred kamerama odigra ulogu Dagija. Među kolegama cenjeni i voljeni Peca napustio nas je tokom trećeg dana snimanja filma ‘Delirijum tremens’, te je od strane učesnika film posvećen upravo njemu.

Čast i obaveza da preuzme glavnu ulogu pripala je Tihomiru Staniću, koji je prema sopstvenom priznanju u film preneo određene postupke  iz sopstvenog životnog iskustva. On i Goran Marković su već uigrani tandem pošto su sarađivali na prethodna tri filma ovog reditelja. Pored njega, uloge tumače glumci iz predstave Anita Mančić, Dragan Petrović Pele i Milica Zarić, kao i Gorica Popović, Svetozar Cvetković, Miodrag Krstović, Igor Đorđević, Nada Šargin, Slobodan Boda Ninković, Srđan Timarov i drugi.
Poseban užitak doneće nam i muzika za film, jer ju je komponovao veliki Zoran Simjanović.

Film ‘Delirijum tremens’ će tokom jeseni, u vidu serije od četiri epizode, biti prikazan na RTS-u, a u bioskopima ga možete pogledati od 29. avgusta. Iskoristite lepu priliku da vidite veliki broj dobrih domaćih glumaca na jednom mestu i podelite vaše utiske sa nama.

 

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

28

mart

Prepoučujemo

15

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap