Dečak u prugastoj pidžami | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Džon Bojn

Dečak u prugastoj pidžami


Mnogo je knjiga kod kojih očekujete srećan kraj. Sa delom u nastavku, nije takav slučaj.


Postoji mnogo pisanih stranica koje vas nasmeju, podstaknu na razmišljanje ili motivišu da se pokrenete i uradite nešto značajno za vas same ili druge. Međutim, postoje i one druge, koje vas rasplaču i istovremeno oduševe lepotom i tugom koja iz njih izbija. Jedna od takvih jeste bestseler Dečak u prugastoj pidžami, knjiga koja je provela čak 66 nedelja na prvom mestu liste najprodavanijih knjiga u Irskoj. Delo Džona Bojna prevedeno je na 35 jezika i do sada prodato u nekoliko miliona primeraka. Šta vam je prva asocijacija na prugastu pidžamu? Posle pročitanih stranica ovog romana, imaćete bolji uvid u vreme koje je sinonim za patnju i nešto o čemu se priča sa knedlom u grlu.

„Tada je u prostoriji postalo veoma mračno, ali i pored meteža koji je potom nastao, Bruno je nekim čudom i dalje držao Šmuela za ruku, i ništa na svetu ne bi ga moglo naterati da je pusti.“

U centru zbivanja knjige ‘Dečak u prugastoj pidžami’ su dva dečaka koje je spojio niz čudnih slučajnosti. Predstavljaju totalno dve suprotnosti, a povezuje ih vera u iskreno prijateljstvo i što je najvažnije – želja za boljim životom. U ratnom Berlinu, Bruno je dete nemačkog komandanta i žene domaćice spremne da posledice rata osete najmanje što mogu. Jednog dana, vraćajući se kući, Bruno zatiče situaciju u kojoj se njegovo detinjstvo naglo prekida i seli na drugu, nepoznatu adresu. Njegov otac je dobio izvanredno unapređenje, pa se samim tim čitava porodica seli u novu kuću. Čudna atmosfera njihovog novog doma čini Bruna nezainteresovanim i tužnim, a tu apatiju sa njim deli i sestra Gretel.

Međutim, pored same kuće se nalazi neobična dugačka ograda, iza koje žive isto tako tajanstveni ljudi u prugastim pidžamama. S obzirom na to da kad poraste želi da postane istraživač, u toku svoje ekspedicije upoznaje dečaka sa druge strane ograde koji sa njim deli interesovanja prema igri i učenju. Vremenom postaju najbolji prijatelji, pa samim tim i ideje koje se kose sa svim pravilima ponašanja.

Vanvremenska knjiga ‘Dečak u prugastoj pidžami’ će vam nametnuti brojna pitanja o patnji, sreći i ljubavi, a na vama je da dobre priče budu prenesene onima koji žele da ih saslušaju.

 
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap