Predstava: Čudo u Šarganu | JDP | Repertoar pozorišta
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Ljubomir Simović

Čudo u Šarganu

Režija: Jagoš Marković


Nova izvođenje komada koji je uvek izazivao iskrene ovacije.


Pozorišna predstava kao oblik književnog izražavanja je menjala svoje forme kroz vreme i prostor. Jugoslovensko dramsko pozorište važi za instituciju koja se svakodnevno modernizuje po pitanju svih aspekata, a najviše po kvalitetu komada u kojima gledaoci uživaju.

Predstavom Čudo u Šarganu, koja je nastala po kultnom komadu Ljubomira Simovića, a u režiji velikog Jagoša Markovića, ovaj beogradski teatar pomera granice kreativnog. Ono što je zanimljivo jeste da je prvi put na istoj sceni, ovo remek-delo postavljeno daleke 1974. godine kada je predstavu režirala čuvena Mira Trailović.

Jagoš je pet decenija kasnije, okupio dobro prepoznatljivu ekipu u kafani „Šargan“ čija je lokacija negde izgubljena, možda čak i pronađena na periferiji grada i sveta. Likovi su međusobno povezani, prošlost i budućnost ih motiviše da preispitiju sebe i svoje postupke u čijem epicentru se nalaze patnja, surovost i apatija.

Takođe, ono što je zajedničko svim posetiocima ove krčme jeste tuga koju je nemoguće izbrisati ili zaboraviti, pa tako Šargan postaje stecište političara, prosjaka, kelnerica, skitnica, bivših robijaša i ostalih zanimanja. Ujedno se provlači i paralelna priča o dva saborca iz Prvog svetskog rata, koji iako su mrtvi, žive kroz legende i narodne umotvorine.

Glavne uloge su poneli: Anita Mančić, Nenad Jezdić, Marko Janketić, Nebojša Dugalić, Boris Isaković, Miodrag Dragičević, Tamara Dragičević, Miloš Samolov, Sanja Marković, Jovana Belović i fantastični Ljubomir Bandović. Jagoš Marković je kreirao i upečatljivu scenografiju, za kostime je zadužena Lana Cvijanović, a za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović.

Cene ulaznica na sceni „Ljubomir Tadić“ za predstavu ‘Čudo u Šarganu’ se kreću u dve kategorije – od 600 i 2000 dinara. Rezervaciju možete izvršiti na zvaničnom sajtu JDP-a ili kupiti karte direktno na blagajni u ulici Kralja Milana 50.

Kulturno uzdizanje dobilo je na značaju zahvaljujući, između ostalog, i ovakvim komadima koji srpsku baštinu čine neverovatno kvalitetnom. Uživajte u predstavi ‘Čudo u Šarganu’.

 
Čudo u Šarganu (jdp.rs)
Čudo u Šarganu (jdp.rs)
Čudo u Šarganu (jdp.rs)
Čudo u Šarganu (jdp.rs)
Čudo u Šarganu (jdp.rs)
Čudo u Šarganu (jdp.rs)

Na Repertoaru

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

15

april

Prepoučujemo

07

mart

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap