Crveno i crno - Anri Bejl Stendal | Knjiga
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Anri Bejl Stendal

Crveno i crno


Psihološki klasik koji ne smete propustiti.


Postoje podeljena mišljenja da je zimsko vreme idealno za čitanje klasika: ušuškani u vaš omiljeni prekrivač zajedno za šoljom toplog napitka čekate da utonete u stranice omiljene knjige. Međutim, složićemo se u jednom – klasici su za sva vremena. Bez obzira da li su nastali jako davno ili spadaju u grupu takozvanih savremenih klasika. Isto tako, jedan od najlepših i najuticajnijih klasika jeste Crveno i Crno, francuskog pisca Stendala.

Ovaj roman se zapravo smatra prvim značajnim psihološkim romanom u istoriji svetske književnosti. Crveno i crno – Hronika 19. veka kao što sam naziv govori, usmerena je ka jednom društvu i nekoliko ideologija. Međutim, u centru zbivanja je Žilijen Sorel. Na prvi pogled običan momak, ali neobičan po mnogo čemu. I ne ovo nije priča koju ćete olako zaboraviti nakon čitanja, ovo je priča o tuđoj introspekciji, kao i o analizi isprepletanih osećanja i postupaka.

Baš zbog toga što se na pažljiv način obrađuje svaki detalj nečije ličnosti, Stendalova knjiga je proglašena antologijskom i baš zbog toga je od 1830. godine doživela veliki uspeh, smatra se začetnikom realizma u kojem se prepliće romantizam.

 

„U njihovim očima on je imao ovaj veliki nedostatak: on je mislio, on je rasuđivao svojom glavom, umesto da se slepo pridržava autoriteta i primera.“

 

Glavni lik je odlučan da se sa svojim intelektom i znanjem izdigne iznad banalne i malograđanske svakodnevice. Na tom putu susreće osobe koje će mu stajati na putu, ali i koje će mu biti vetar u leđa. Iz malog provincijskog mesta odlazi u Pariz i na okrutne način prihvata pravila ponašanja kojih se mora pridržavati kako bi uspeo u svom naumu. Crveno i crno koje stoje kao naziv romana su simbolički prikazani kao jin i jang: crveno označava vojniku ideologiju, a crno svešteničku kojoj teži Žilijen. 

Svoj primerak ove knjige možete kupiti u svim Delfi knjižarama po ceni od 1199 dinara ili iz udobnosti vaše fotelje putem zvaničnog sajta po značajno manjoj ceni.

Ne postoji idealno vreme za čitanje neke knjige, jer je svako vreme prilagođeno uživanju u ovakvom jednom klasiku. Obavezno ga uvrstite na svoju čitalačku listu i sigurni smo da se nećete pokajati.

 

 
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap