Predstava: Čitač | Beogradsko dramsko pozorište
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
 • Ovaj događaj je prošao.
Fedor Šili (po motivima romana Bernharda Šlinka)

Čitač

Režija: Boris Liješević


Predstava čiju smo premijeru dugo čekali!


Sa pravom možemo reći da je pozorište nezamenljivo kulturno iskustvo u našoj svakodnevici. I te kako posedujemo bogato kulturno nasleđe i pozorišnu baštinu prepoznatljivu ne samo u regionu, već i u celom svetu.

Beogradsko dramsko pozorište već godinama unazad važi za jedno od najposećenijih srpskih teatara, a stručna javnost je ocenila ovu sezonu kao jednu od umetnički najambicioznijih u njegovoj istoriji. Zašto? Naime, čak 10 premijera je obeležilo 2020. godinu. Među njima i komad Čitač, po motivima nemačkog književnika Bernharda Šlinka u režiji Borisa Liješevića i dramatizaciji Fedora Šilija. 

Uvereni smo u to da ste imali priliku da pogledate istoimeni film u kojem je glavnu ulogu savršeno preneo Rejf Fajns, dok je Kejt Vinslet za ovu rolu naredne godine osvojila Oskara za najbolju žensku ulogu 2009. godine. Iako potresan, film je u potpunosti dočarao stradanja tokom i nakon završetka Drugog svetskog rata, a najviše je usmeren na odnos između dva potpuno nesavršena neznanca koje će sudbina kasnije spojiti na neočekivanom mestu.

Knjiga ‘Čitač’ je prodata u više od milion primeraka, a u velikom broju nemačkih pokrajina je obavezna školska lektira. Brojna moralna pitanja o savesti, odgovornosti i krivici se protežu kroz celo delo.

Odabranu glumačku postavu čine Mirjana Karanović, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić, Ivan Tomić i Marko Grabež. Pored njih, autorsku ekipu čine i dramaturg Fedor Šili, scenograf Janja Valjarević, kostimograf Dragana Lađevac i kompozitor Stefan Ćirić. 

Cene ulaznica za predstavu ‘Čitač’ iznose 750, 1000 i 1500 dinara, a možete je nabaviti u nekoliko klikova na zvaničnom sajtu ili odlaskom na blagajnu pozorišta u Mileševskoj 64a. Mesta nisu numerisana, a s ozbirom na to da za svaku predstavu postoji veliko interesovanje, potrudite se da na vreme obezbedite karte. Pogotovo ako je reč o premijerama.

Da li je i vas dotakla sudbina ljudi koji su preživeli strahote i bili dovoljno spremni da o tome pričaju?

Prepoučujemo

29

mart

Prepoučujemo

06

jul

Prepoučujemo

23

jun

  Prijavi se na newsletter

  Mišljenje o “Čitač

  Ostavi komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  © 2020 | Repertoar RS BlogSitemap