Predstava: Čitač | Beogradsko dramsko pozorište
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Loading Događaji
Fedor Šili (po motivima romana Bernharda Šlinka)

Čitač

Režija: Boris Liješević


Predstava čiju smo premijeru dugo čekali!


Sa pravom možemo reći da je pozorište nezamenljivo kulturno iskustvo u našoj svakodnevici. I te kako posedujemo bogato kulturno nasleđe i pozorišnu baštinu prepoznatljivu ne samo u regionu, već i u celom svetu.

Beogradsko dramsko pozorište već godinama unazad važi za jedno od najposećenijih srpskih teatara, a stručna javnost je ocenila ovu sezonu kao jednu od umetnički najambicioznijih u njegovoj istoriji. Zašto? Naime, čak 10 premijera je obeležilo 2020. godinu. Među njima i komad Čitač, po motivima nemačkog književnika Bernharda Šlinka u režiji Borisa Liješevića i dramatizaciji Fedora Šilija. 

Uvereni smo u to da ste imali priliku da pogledate istoimeni film u kojem je glavnu ulogu savršeno preneo Rejf Fajns, dok je Kejt Vinslet za ovu rolu naredne godine osvojila Oskara za najbolju žensku ulogu 2009. godine. Iako potresan, film je u potpunosti dočarao stradanja tokom i nakon završetka Drugog svetskog rata, a najviše je usmeren na odnos između dva potpuno nesavršena neznanca koje će sudbina kasnije spojiti na neočekivanom mestu.

Knjiga ‘Čitač’ je prodata u više od milion primeraka, a u velikom broju nemačkih pokrajina je obavezna školska lektira. Brojna moralna pitanja o savesti, odgovornosti i krivici se protežu kroz celo delo.

Odabranu glumačku postavu čine Mirjana Karanović, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić, Ivan Tomić i Marko Grabež. Pored njih, autorsku ekipu čine i dramaturg Fedor Šili, scenograf Janja Valjarević, kostimograf Dragana Lađevac i kompozitor Stefan Ćirić. 

Jedinstvena cena ulaznice za predstavu ‘Čitač’ iznosi 1000 dinara, a možete je nabaviti u nekoliko klikova na zvaničnom sajtu ili odlaskom na blagajnu pozorišta u Mileševskoj 64a. Mesta nisu numerisana, a s ozbirom na to da za svaku predstavu postoji veliko interesovanje, potrudite se da na vreme obezbedite karte. Pogotovo ako je reč o premijerama.

Da li je i vas dotakla sudbina ljudi koji su preživeli strahote i bili dovoljno spremni da o tome pričaju?

Prepoučujemo

04

januar

Prepoučujemo

04

mart

Prepoučujemo

01

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2020 | Repertoar RS BlogSitemap