Čistač | Marina Abramović | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Muzej savremene umetnosti Beograd

Čistač | Marina Abramović


Marina Abramović će se naći prvi put oči u oči sa Beogradom posle 45 godina i to na najlepši način – putem umetnosti.


Neki događaji i umetnici se željno iščekuju. Marina Abramović je jedna od njih. Srpska prestonica se našla na Marininoj listi prezentovanja celokupne retrospektive njene fantastične karijere. Turneja koja je obuhvatila zemlje poput Nemačke, Švedske, Danske, Norveške, Italije i Poljske će se simbolično završiti u njenom rodnom gradu i to baš u Muzeju savremene umetnosti, u kojem je poslednji put izlagala. Izložba ‘Čistač’ će trajati od 21. septembra pa sve do 20. januara 2020. godine, što daje dovoljno vremena svim posetiocima da uživaju u neobičnom konceptu ove svetski priznate umetnice.

Rodila sam se i živela u Srbiji 29 godina. Vraćala sam se samo da posetim porodicu. Poslednji put sam ovde samostalno izlagala pre 45 godina. Sada, skoro pola veka kasnije, želim da pokažem, naročito novoj generaciji, šta sam radila sve ove godine. Htela bih kroz svoj rad da osete koliko je važno rizikovati, kao i koliko je važno sagledati širu sliku i imati velike snove bez obzira na sve.”

Uz njeno ime se vezuje reč performans. Samo se setite neobičnog koncepta iz 2010. godine kada je u Muzeju savremenih umetnosti u Njujorku Marina šest dana nedeljno na vremenski period od tri meseca sedela u tišini za stolom, dok se pred njom smenjivalo preko 1000 ljubopitljivih posetilaca gledajući je u oči. Pored izložbe ‘Čistač’, za sve ljubitelje umetnosti spremljena su interaktivna predavanja o performansu, kao i javna vođenja.

Posebno iznenađenje je spremljeno za sve poštovaoce Marininog rada koje od 24. do 26. septembra organizuje masterclass za sve umetnike koji budu ispunjavali navedene uslove iz konkursa.

Cena pojedinačne ulaznice za izložbu ‘Čistač’ iznosi 600 dinara, dok za studente, učenike srednjih i osnovnih škola od 7 do 17 godina i penzionere cena ulaznice iznosi 300 dinara i to samo uz validan dokaz o njihovom statusu. O grupama posetilaca za koje važi besplatan ulaz informacije možete pronaći na zvaničnom sajtu Muzeja: msub.org.rs

Karte je moguće nabaviti online (kliknite na baner ispod) kao i na većini prodajnih mesta Tickets servisa. Takođe, blagajna Muzeja savremene umetnosti vam je dostupna svakog dana (osim utorka) od 10h do 18h.

 

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap